Categorieën
Geen categorie

14 oktober 2021, volgens het cpb (centraal planbureau) was de inflatie in NL 2,7% in september lieverds.

Ik heb gezocht waarop die cijfers zijn gebaseerd maar heb het niet kunnen vinden. In Amerika was de inflatie namelijk rond de 5,5% maar daar heeft de FED (centrale bank in de US) een paar belangrijke cijfers niet meegenomen. Ik wilde graag weten hoe ze dat hier in Nederland doen.

Volgens het cpb wordt inflatie gemeten aan de hand van de consumentenprijzen van bepaalde goederen en diensten. Door de prijs van die goederen en diensten te vergelijken met die van een maand of een jaar ervoor kan je zien of ons levensonderhoud duurder is geworden. Het mooie van die cijfers is dat je zelf kan bepalen welke diensten en goederen je meeneemt in je onderzoek waardoor je de uitslag enigszins kan beïnvloeden. Zo vonden ze in Amerika dat voedsel en brandstof niet essentieel zijn als het gaat om levensonderhoud. iPhones, knikkers, wasmachines en wandelstokken wel, onmisbare items als het gaat om overleven toch?

Het beïnvloeden van onderzoeken en statistieken is al zo oud als de weg naar Rome. Als je wilt onderzoeken of er veel geknikkerd wordt, moet je verschillende doelgroepen benaderen. Op een lagere school heb je meer kans fanatieke knikkeraars te vinden dan in een bejaardentehuis dat begrijpt iedereen. Wat nou als je graag wilt dat de uitkomst heel positief is. Omdat je wil dat knikkeren een Olympische sport wordt! Dan onderzoek je meer lagere scholen dan bejaardentehuizen en dan heb je veel kans dat uit je onderzoek blijkt dat knikkeren héél populair is. En dat kan verantwoorden om van knikkeren een Olympische sport te maken.

De groei van onze economie ziet er volgens het cpb nog steeds goed uit. Wij zijn een handelsland, hebben de meest open economie ter wereld. Geen land is zo afhankelijk van export en import als ons landje. Waar we vooral aan verdienen is logistiek. Als je ziet hoeveel producten er vanuit ons landje de hele wereld over worden getransporteerd schrik je. Deze handel ligt plat. De wereldhandel heeft schok op schok moeten verwerken. Gecreëerde schokken maar daar gaat het niet om. Daarnaast heeft de hele wereld al bijna 2 jaar te maken met een plandemie waardoor de productie van goederen, vanwege een tekort aan materialen volledig plat ligt. Maar volgens het cpb kunnen we rustig gaan slapen, onze economie gaat gewoon groeien.

Een inflatie tussen de 30 en 70%, Vergelijkingen met de Weimarrepubliek of Zimbabwe worden al gemaakt door wat realistischere economen. Met een kruiwagen vol met geld naar de bakker om een brood te kopen, als hij al brood kan bakken.

Laten we hopen dat ik er net als vorig jaar weer naast zit. Wie weet komt alles weer goed. Zomaar, waarom niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *