Categorieën
Niet gecategoriseerd

22 juni 2024, Fryslan!

Waarom Fryslan? Bijvoorbeeld hierom:

Omdat je er nog steeds brommer benzine kan kopen bijvoorbeeld. Dit is toch geweldig! De meneer die hier de brommer aan het voltanken is heeft deze pomp niet voor het geld. Hij vertelde me dat hij de zaak heeft overgenomen van zijn vader en dat hij vind dat deze pomp erbij hoort. Zijn grootste angst is dat iemand hem omver rijd. Vroeger toen hij een heel klein pomp baasje was heeft hij dat namelijk een keer gezien. Een wat gebrekkige chauffeur reed toen hun brommerpomp omver. Het glas lag overal in zijn herinneringen. Toen waren er nog onderdelen te krijgen om de pomp weer te maken, nu niet meer. Hij slaapt er soms niet van, over trauma’s gesproken.

Of hierom:

Niet 1 lullig vlaggetje maar het hele weiland staat vol. Of je het er nu mee eens bent of niet, hier hebben mensen nog een mening en komen daarvoor uit. Dat heeft consequenties, niet iedereen is het er mee eens en dat leid tot heftige discussies, maar de vlaggen blijven staan, worden regelmatig vernieuwd, zodat de mensen zien dat er een mening is. En dat wordt geaccepteerd.

En dan de geweldige boerderijtjes, de 1 nog mooier dan de ander, de meren, rivieren en kanalen, prachtig. Ik fiets ook veel door de streek, samen met Sam, en dan lijkt het soms wel of de tijd heeft stil gestaan. Zie je een man met een zeis de slootkant maaien, of twee jongetjes op klompen vissen in een sloot. Er is minder opsmuk hier in Friesland, minder moeten meedoen met wat mode is. Of het nu gaat om mode, handel of meningen een Fries laat zich niet opnaaien, blijft bij zichzelf.

En nu wil ik niet zeggen dat er geen Friese klootzakken zijn. Tuuuurlijk, meer dan genoeg. Maar hier op het platteland leeft men anders, er heerst een verstildheid die mij raakt. Daarom ben ik hier zo graag. En ben ik van mening dat geluk hier, in het kleine, veel makkelijker te vinden is. In de brommerpomp, de klompen, het prachtige landschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *