Categorieën
Niet gecategoriseerd

17 april 2024, gisterenavond mijn eerste fysieke vleermuisonderzoekavond.

In Leeuwarden, midden in een woonwijk en het barste er echt van de vleermuizen. Hier moet ik echt op zoek, daar hoorde je niets anders. Maar ook verschillende door elkaar, der was op alle frequenties wel wat te horen. Wat een geklik, geplop en gespetter was het daar, ik heb een hoop geleerd!

In de middag hadden we nog een online cursus over de gierzwaluw, wat een fantastisch beest is dat! Een jonge gierzwaluw vliegt, vanaf het moment dat tie uit het nest vliegt, zo’n 4 jaar rond de wereld zonder te landen. Alles doet tie in de lucht, eten, drinken, slapen, voortplanten, alles. Het enige wat tie niet in de lucht kan doen is broeden, dus daarvoor komen ze naar Nederland, zo’n honderd dagen verbijven ze hier, en dan de lucht weer in om de rest van het jaar daar te blijven, fascinerend.

Maar ff terug naar de vleermuis, ik moet aan het geklik van de vleermuis gaan horen offie aan het fourageren is of dat het sociale geluiden zijn. Of ze hun jongen aan het voeren zijn of gewoon de hond aan het uitlaten. En dat dan, vooral, van 4 veel voorkomende vleermuizen, de Gewone en de Ruige dwergvleermuis, de Laatvlieger en de Rosse vleermuis. Dan komen de Water en de Meervleermuis in Fryslan ook nog voor maar die zijn al zeldzamer. Daarnaast is het ultieme doel van iedere vleermuisonderzoeker om de tonen van de Tweekleurige vleermuis tijdens je rondes op te vangen want die is echt zeldzaam. Pas als je die hebt gehoord ben je een echte Batmen, ik ga ervoor.

Naast dat je de geluiden moet kunnen onderscheiden is het zaak te weten waar de vleermuizen nesten. Dat doen ze vaak op dezelfde plekken, in spouwmuren, onder dakpannen, spleten in bomen, ect, maar dat hangt ook weer van de soort af. Iedere soort heeft zijn eigen gebruiken en gewoontes, het zijn net mensen. Zo vroeg ik mij gisteren af of er onder vleermuizen misschien geen Rosse vleermuizen zijn die zich identificeren als Laatvlieger. Of een non-binaire Kleine dwergvleermuis die probeert een Gewone dwerg te zijn. Ik hoop dat ik daar nooit achter kom, tis nu al zo complex.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 85

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *