Categorieën
Niet gecategoriseerd

2 januari 2024, tis altijd ff wennen zo’n nieuw jaar.

Typ automatisch een 3 waar nu een 4 moet staan, 24, raar idee. In Dodewaard hadden we een dokter die woonde in een groot huis, midden in het dorp. Dokter Tromp heette die. Dokter Tromp was 24 x 7 dokter, hij was er eigenlijk altijd, een leuke aardige man die meeleefde met zijn patiënten. Er was een melkboer, een slager, een groentenboer, een fietsenmaker, ga zo maar door. Bij de meeste kon je altijd wel ff binnenwippen, de fietsenmaker was een verzamelplaats voor brommerfanaten. Hij had altijd wel een bougie of wat olie liggen voor als je het nodig had, een leuke aardige man die nog wist hoe het is om jong te zijn. Bij de melkboer kon je ook na 5 uur terecht voor een litertje melk, de groentenboer was de hele week druk maar tijd voor een praatje was er altijd, ook na sluitingstijd.

Gemeenschapszin is uit de samenleving gehaald, we doen het niet meer om iets te betekenen voor een ander we werken voor het geld. Als je iets, onbezoldigd, voor een ander doet dan hebben we dat een naam gegeven, ben je vrijwilliger of mantelzorger, gewoon er voor elkaar zijn dat is weggeswiped. En dat is tijdens mijn leven gebeurt, wat een triestheid.

Zou daar nog wat van kunnen worden teruggebracht? Op zich vond ik nog wat restjes in dat dorpje in Friesland. De uitdaging is dat heel veel voorzieningen zijn verdwenen uit de samenleving en dat alles tegenwoordig digitaal moet. Maar dat is te veranderen, het zal niet makkelijk zijn maar het kan. Gemeenschapszin terug brengen in een samenleving, weer werken omdat je iets betekent voor je omgeving niet alleen voor het geld. Zou je dat nog kunnen terugbrengen in een samenleving? Mwah, wat zit ik toch te zeuren, en toch denk ik dat het bij ons begint. Zo min mogelijk apps gebruiken, weer boodschappen doen bij de lokale winkels, ja het is wat duurder maar dan koop je maar wat minder. En meer van dat soort hacks die wij kunnen uitvoeren om weer met elkaar te gaan communiceren, om de individualisering een halt toe te roepen. Want we gaan elkaar nodig hebben in de nabije toekomst, geloof me…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *