Categorieën
Niet gecategoriseerd

19 november 2023, ik kwam gisteren de pastoor tegen bij de supermarkt.

Hij herkende me en we hebben even de hand geschud. Het was idd mijn eigen stommiteit dattie vorige week achter me aankwam nadat ik de hosti op had gehaald. Ik had hem meteen in mijn mond moeten stoppen en niet eerst mee naar mijn bankje moeten nemen. Een trouwe lezeres liet me dat al weten, dank! Het is dus niet mijn gereformeerde hoofd, gelukkig maar.

Tis zo tof dat er een paar mensen zijn met heel veel kennis van de bijbel die mijn stukkies lezen, en er ook op reageren. Zo kreeg ik naar aanleiding van mijn stukkie van gisteren een reactie waarin verwezen werd naar Prediker 10, nou Tada! Prediker 10 beschrijft wat ik gisteren had opgeschreven: “Een dwaas wordt gezet op groote hoogheden, maar de rijken zitten in de laagte.” Dit komt uit mijn Statenbijbel, die sla ik er tegenwoordig het liefst op na, maar dat is toch precies wat we om ons heen zien? Het zijn de dwazen, met een grote mond, die boven komen drijven. Die op ‘groote hoogheden’ worden geplaatst. Die gnoom in de VS, de komiek in Oekraine, alles wat hier nu baasje wil worden. Tis 1 grote poppenkast van debielen, sorry ik kan er niets anders van maken.

Nu zijn er landen waar ze er klaar mee zijn, niet eens zover hier vandaan. Gisteren gingen er meer dan een miljoen Spanjaarden de straat op om te protesteren tegen de gevestigde orde. Laat ik het zo simpel mogelijk brengen, dat wat daar nu president wil worden heeft verloren maar wordt toch president via een absurd truckje. Hoe dat precies in elkaar zit moeten jullie zelf maar even opzoeken maar het is een feit dat de Spaanse burgers er klaar mee zijn. Meer dan 1 miljoen demonstranten, kheb hieronder een filmpje van het gebeuren. Dat zouden we in Nederland eens moeten doen.

Maar dat gaat niet gebeuren, in Nederland deugen we, Nederland is een deugland met mensen die niet meer voor zichzelf durven op te komen, bang zijn om buiten de boot te vallen, volledig afhankelijk van het systeem. Nederlanders zorgen niet meer voor elkaar maar voor zichzelf. En als je niet meer voor jezelf kan zorgen omdat je het gewoon niet meer red dan ga je maar naar de staat. En als je dan doet wat de staat wil dan zorgen ze dat je net genoeg te vreten hebt om niet dood te gaan. Je mag het in Nederland ook niet meer ergens niet mee eens zijn, of er een andere mening op na houden, dan cancelen ze je, wordt je ontvriend. Dat maakt het bovenstaande een stuk makkelijker om vol te houden, gewoon cancelen die hap dan ben je ervan af.

Hoe lang houden we dat nog vol voordat we gaan beseffen dat we er voor elkaar moeten zijn? Dat de staat niet voor ons zorgt maar dat we voor elkaar moeten zorgen. Dat je van, voor jezelf zorgen, niet gelukkiger wordt. Dat je gelukkig wordt door iets voor een ander te doen. En dat iets voor een ander doen meer betekend dan 10 euries storten op giro 555. Nou daar moeten we het de aankomende tijd maar eens wat vaker over hebben. Lastig natuurlijk, als semi-dakloze praat ik volgens velen in mijn eigen straatje. Maar wat heb ik te verliezen? Helemaal niets… En nu op naar de Afrikaanse pastoor, ben benieuwd waar hij het over gaat hebben:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *