Categorieën
Niet gecategoriseerd

15 september 2023, gisteren liepen we langs de Caroluskapel, we besloten naar binnen te gaan.

Tegenwoordig onderdeel van het bisdom Roermond maar in 1398 gesticht en gebouwd voor, en waarschijnlijk door, de Kartuizer monniken. Kartuizer monniken? Ik had er nog nooit van gehoord, maar ze waren rete-populair zo rond de 10 tot de 15de eeuw. Honderden kloosters verspreid over Europa herbergde Kartuizer monniken die over het algemeen niets deden. Hun hele leven opgesloten zaten in een kluis, of cel, en daar zochten naar….

Het Nirvana! Naar het loslaten van verwarring, haat en verlangen. Dat is nogal wat. Het schijnt dat ze er oud mee werden met het zoeken naar het Nirvana. 80/90 jaar oud was heel normaal. Een leven lang zaten ze opgesloten in een klooster in hun eigen kluis en die levens duurden dan ook nog eens heel lang vanwege de sobere en rustige levensstijl, en dan denk ik ‘hoeveel van die monniken zouden dat werkelijk hebben bereikt? Wat was de propaganda rondom zo’n leven? Hoe werd er geadverteerd om jezelf een leven lang op te sluiten? Maar vooral is het nodig om zo te leven? Bereik je daarmee het Nirvana?

Dat solitair leven je veranderd kom je vaker tegen in religie. Dat het nodig is om je te verlossen van je aardse bezittingen om jezelf te vinden is niet nieuw, zelfs in de 10de eeuw niet. Jezus zocht vaak de eenzaamheid, maar ook daarvoor al, de profeten deden eraan, David, Mozes en Elisa, ik kan nog wel even doorgaan. Ik heb het zelf ook meegemaakt, toen ik naar Frankrijk reed in mijn campertje zo’n 3 jaar geleden. Toen vond ik de kracht weer van eenzaam zijn. Maar om nou je leven lang jezelf op te sluiten, daar moet wel een hele goede reden voor zijn!

Nu varen we de aankomende tijd langs veel kloosters en kerken en we hebben tijd genoeg om op onderzoek te gaan. Sluit mooi aan bij het lezen van de bijbel en dan hebben Linn en ik wat om over te praten. Wat was die monniken verteld? Wat bereik je met jezelf een leven lang opsluiten? En waarom lukt het ons tegenwoordig niet eens om 5 minuten alleen te zijn zonder afleiding? Vertelde Linn mij dat veel jongeren zelfs bang zijn om alleen te zijn zonder sociale media. En ik weet dat niet alleen jongeren daar last van hebben. Leuk!

Één reactie op “15 september 2023, gisteren liepen we langs de Caroluskapel, we besloten naar binnen te gaan.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *