Categorieën
Niet gecategoriseerd

19 augustus 2023, uitgeteld!

En een kilo of 2 lichter! Maar wat ik vooral meeneem van afgelopen week zijn de gesprekken. Geweldig om zo open en oprecht met mensen te kunnen praten over hoe we met elkaar omgaan, waar het fout is gegaan en over God. Nu nog de verandering realiseren die we allemaal voorstaan. Zo moeilijk is het niet, we moeten het alleen doen.

In de bijbel kom ik het continu tegen, de bijbel gaat over het Joodse volk. Hoe zij als volk Samen moeten leven en hoe ze elkaar moeten ondersteunen. Ik ben nu bezig met Jeremia, en ik moet zeggen dat Jeremia een stuk interessanter is dan Jesaja. Er gebeurt meer, tis niet alleen het herhalen van hoe groot en machtig de Heer der heerscharen is. Net als in alle delen wordt er in Jeremia ook vaak gerefereerd aan de uittocht uit Egypte, hoe het Joodse volk door de gespleten zee liep om aan de farao te ontsnappen. Nu weet ik door het lezen van het oude testament dat het Joodse volk op dat moment uit meer dan 2, maar waarschijnlijk uit meer dan 3 miljoen mensen bestond! Ik kan me nog een poster herinneren op de lagere school. Daarop zag je een lange sliert mensen tussen twee muren van water lopen. Maar 3 miljoen mensen die gespannen tussen twee waterzuilen doorlopen, en dan denk ik, der zou maar iemand roepen: Paniek! Bom! Brand! Ik ga terug! Ik kan me nog zo’n scène herinneren op de Dam. Wat zou dat een ramp zijn geweest, maar niemand deed dat, er was vertrouwen en men geloofde op dat moment in elkaar. Dat duurde trouwens niet lang, al snel aanbaden de Israëlieten weer een gouden kalf.

Het belang van een volk zijn. In onze samenleving wordt dat gruwelijk onderschat. Het woord omvolking is hier in de ban gedaan maar geloof me daar begint het uiteenvallen van een samenleving. Ik las iets over een nieuw azc wat men wil neerzetten hier in dit prachtige stukje Fryslan, wat een ramp zou dat zijn. En wat een ramp voor de landen waar deze mensen vandaan komen. All wars are bankers wars, daar gaan we het morgen verder over hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *