Categorieën
Niet gecategoriseerd

9 juni 2023, in Deuteronomium staan ze idd heel duidelijk!

De 10 geboden worden daar heel expliciet genoemd als geboden waar je je, als eerste aan moet houden. Gestaag lees ik verder. Tis een interessant boek al wordt er erg veel in herhaald, maar goed. De eerste voorspelling rondom het bestaan van de Israëliërs is al gedaan. Dat ze vanaf het moment dat ze de Jordaan overtrekken niet voor eeuwig in het land van melk en honing zullen wonen weten we al. Dat God ze zal verspreiden over de wereld en bijna uit zal roeien staat al vast.

Een hardnekkig volk noemt God de Israëliërs. Na ze 40 jaar op de proef te hebben gesteld in de woestijn, een volk van meer dan 2 miljoen mensen, vind hij ze hardnekkig. Honger, dorst, families die verzwolgen worden door de aarde, plagen en ziektes, niets is ze in die 40 jaar bespaard gebleven. En nu trekken ze de Jordaan over terwijl Mozes ze al verteld heeft dat het tijdelijk zal zijn. Dat ze weer gestraft gaan worden, verjaagd uit hun land omdat ze zich niet aan de 10 geboden zullen houden. Tis een complexe relatie tussen God en het Joodse volk.

Het duurt nog wel ff maar ik kijk uit naar het Nieuwe Testament. Tis wat zwaar tot nu toe. Maar ik klaag niet, ben blij dat ik erin begonnen ben. Hikte er al een jaar of 40 tegenaan. Vragen gaan beantwoord worden daar ben ik zeker van. Ergens staat het geschreven. Moet het alleen lezen. Woord voor woord….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *