Categorieën
Niet gecategoriseerd

28 mei 2023, of ik in de Here ben?

Tsja je zou zeggen van wel, maar zo makkelijk is het niet. Ik ben nu met Leviticus bezig en man man das pittig. Dat herhalen de kracht van overtuigen is daar hadden ze tijdens het schrijven van de bijbel wel kaas van gegeten. Wat een droge, saaie kost maar er staan wel weer verrassende dingen in. En daar gaat het om.

Zo heeft God het tegen Mozes meerdere malen over moloch in Leviticus, dat je moet oppassen met ‘m. Dat je de mensen die met hem in zee gaan maar het beste uit je midden kan verwijderen. Dat kan op verschillende manieren, de 1 nog gruwelijker dan de ander. Maar dattie er is daar is God duidelijk over. Heel vroeger toen ik nog een heel klein koertje was spraken mijn leraren op de lagere school ook nog over de duivel maar met de moderne tijd is de duivel naar de achtergrond verbannen. In de kerken, waar ik de afgelopen jaren ben geweest, hoor je niets meer over hem. In kerken is het vooral feest! Rock bands spelen harde muziek en op grote schermen worden films vertoond. Maar de duivel daar hoor je niets over.

Ik heb het al eerder opgeschreven, ik noem God God omdat die het dichtste bij me staat. Had hem ook Grootvader, Schepper of Bron van Zijn kunnen noemen. Duizenden namen zijn Hem gegeven maar ik zoek God hier, in Nederland, Fryslan om precies te zijn. Hier noemen we hem al duizenden jaren God, die God staat voor mij het dichtste bij me, van die God heb ik het gevoel dat ik Hem kan vinden, want dat Hij er is, daar ben ik van overtuigd. Net als moloch, en vele anderen….

Hem zoeken is in vele culturen een erebaantje. In oosterse landen dwalen monniken als zwervers door het land om verlichting te vinden, sjamanen in Zuid-Amerika zoeken Hem in plantmedicijnen en Inuit in walvisvlees. Gretig maken we daar foto’s van tijdens onze vakanties waarna we weer terug vliegen naar onze goddeloze wereld, naar een wereld waar je zoekt naar meer, meer, meer voor jezelf.

Nee, ik ben niet in de Heer, ik zoek wat er in mij zit en dat Hij daar een onderdeel van is daar ben ik zeker van. Ik ontmoet Hem in wat mij ontroert en dat maakt het leven zoveel mooier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *