Categorieën
Niet gecategoriseerd

8 april 2023, gisteren hebben we de Skaai van 1 april geëvalueerd en meteen voorbereidingen getroffen voor die van volgende week!

Want we gaan er natuurlijk mee doorrrr! Niet omdat we dat zelf nou zo graag willen, maar omdat het moet! Op zich had ik een klaverjas clubke leuker gevonden. Of een kookclubke, das ook gezellig. Maar neeeee, koertje zoekt een clubke uit waar ze met iets onmogelijks bezig zijn, het, jezelf, weer herinneren wie je bent, wat je hier doet en welke verantwoordelijkheden je hebt ten opzichte van je volk.

Nu ben ik daar zelf nog wel mee opgegroeid, mooie platen van stoere zeevaarders hingen in het klaslokaal aan de muren. Tegenwoordig hangen daar digitale posters van neukende travestieten die je vertellen dat jij schuldig bent, dat alles naar de klote gaat vanwege de blanken en dat het leven daarom, voor heel veel mensen, kut is. Een nepkut, dat dan weer wel.

Om dat te veranderen moeten we bij onszelf beginnen. Je kan rutte, klausje, biden of voor mijn part de duivel wel de schuld geven maar het begint bij ons. En daarom organiseren we Skaai. Om elkaar weer te ontmoeten, te herkennen en daar trots op te zijn. Friezen zijn er niet voor niets en dat moeten we de volgende generaties laten weten. Dat Friezen recht hebben op een eigen plek, recht hebben om daarvoor te vechten, recht hebben om hun tradities in ere te houden. Dat jongeren daarin een taak hebben, een verantwoordelijkheid. Dat we weer zin aan het leven geven, dat het leven niet onzinnig is. Dat we onszelf weer gaan herinneren! In naam van de Schepper, in naam van het Friesche Folk.

15 april weer een nieuwe Skaai! In Sneek, in de popkelder, foar de bern….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *