Categorieën
Niet gecategoriseerd

30 maart 2023, Europa!

Smeltkroes van culturen, prachtige oude architectuur, eeuwen oude verhalen, trotse volken! De op en neergang van de Romeinen, de geweldige verhalen van de oude Grieken, de Noormannen. The Great Empire van de Engelsen, hoe de Nederlanders de wereldzeeën veroverden en de Spanjaarden Amerika. Heroïsche verhalen die ik als kind verslond. De scheepsjongens van de Bontekoe, de Griekse mythen en sagen. Romulus en Remus en Wickie de Viking. Wat een rijkdom!

Maar geschiedenis is altijd ‘his’story, nooit de jouwe daar kom ik steeds meer achter. Er klopt geen reet van. Geschiedenis verandert ook door de jaren heen, boeken worden herschreven. Mijn geschiedenislessen in de jaren ‘70 lijken niet op die van mijn kinderen, geschiedenis kan je, naar gelang het doel, gewoon aanpassen. Of weglaten, veranderen of mooier maken dan het is. Das simpel, wordt al eeuwen toegepast. Tis zelfs mogelijk de geschiedenis voor de ogen van zij die het hebben meegemaakt aan te passen, te veranderen, of net te doen of het er niet is geweest. Dat verbaast mij nog het meest, en dat op mijn 55ste.

Een jaar of 20 geleden belde ik in bij een radioprogramma waarin mensen discussieerden over een Europees leger. Mij leek dat een uitstekend idee! Ik was er, in die tijd, van overtuigd dat ik een succesvol zakenmannetje was en zag vooral mijn eigen voordelen bij een verenigd Europa. Ik kreeg de hele goegemeente over me heen in die tijd, de euro was net ingevoerd, dat vonden de meeste mensen al ver genoeg gaan. Mijn argument dat ons landje toch al, min of meer, een provincie van Duitsland was werd weggehoond. Mij leek het, daarnaast, verstandig om onderling goede afspraken te maken over verantwoordelijkheden en taken om onze soevereiniteit af te bakenen. Mij leek het wel wat als wij samen met de Engelsen de wereldzeeën zouden gaan beheersen en dan de Duitsers en de Fransen het land. Want dat er na de euro meer integratie zou gaan komen over hoe wij samenwerken dat leek mij evident, ik stond daar vrij alleen in.

20 jaar later zijn er geen goede afspraken, herschrijven ze de geschiedenis en worden de burgers, van achteren, keihard genaaid. Ambtenaren en wetenschappers flipfloppen van links naar rechts om te voldoen aan het narratief zodat we blijven geloven in zijn verhalen, in ‘his’story. Tis misschien raar maar onderstaand artikel, wat vandaag in de volksverlakkerijkrant staat, doet mij wat. Dit is niet goed. Kut, wat is dit niet goed….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *