Categorieën
Niet gecategoriseerd

22 februari 2023, dit wordt een lastig stukkie.

Ik ga het hebben over strijders en dan moet je oppassen. Toen ik nog een jong Koertje was, was ik geïntrigeerd door Marinus, Marinus van der Lubbe. Hoe komt een 24 jarige jongen uit Leiden erop om, midden in de grootste crisis die ons landje ooit meemaakte, naar Berlijn te reizen om daar een aanslag te plegen op een man die hij in mijn ogen nauwelijks kende. Het was 1933! Er was geen insta of tiktok om je op de hoogte te brengen. Hoe kwam hij daar? Marinus was een uitkeringstrekker. Had nauwelijks een broek aan zijn kont (zou hij daarom halfnaakt zijn betrapt?), daarnaast was hij volgens de geschiedschrijving niet helemaal honderd, het is een heel raar verhaal.

Ondertussen is het wel duidelijk dat Marinus niets met de brand te maken heeft gehad. Hij was een pionnetje in een groter spel. Wat voor spel er werd gespeeld ben ik nog niet achter, wie weet komt dat nog. Was Marinus een verzetsstrijder? Een communist met een vooruitziende blik? Dat is zeer onwaarschijnlijk, een speelballetje in de handen van de puppetmaster, meer was hij niet.

Gisteren kon ik bijna life getuige zijn van de arrestatie van Max, de man met de fakkel, op internet. Hij liep door Den Haag en werd door 2 marechaussees, in burger, gevraagd om even stil te staan. Het filmpje duurt zo’n 10 minuten, en Max heeft het van het begin tot het eind gefilmd. Zijn camera stond gelukkig al aan voordat ze hem aanspraken. Max liep langs de hofvijver met zicht op het Lange Voorhout en moest naar een demonstratie waar hij te laat voor was. Ik wil niet in details treden maar al met al kwam, de hele aanhouding, op mij heel vreemd over. Ik begreep er echt geen reet van.

Marinus pleegde zijn zogenaamde aanslag precies 90 jaar geleden. Hij had geen idee door wie hij werd bespeeld. Volgens mij is er helemaal niets veranderd, niets, nada, niks. Worden we nog steeds bespeeld als poppen in een poppenkast. Sommigen bewust maar de meesten onbewust. Max en Marinus, er zit 90 jaar tussen, volgens mij is dat het enige verschil…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *