Categorieën
Niet gecategoriseerd

7 februari 2023, vroeger luisterde ik wel eens naar ‘De toestand in de wereld’ van GBJ Hilterman.

Zo heette hij volgens mij. Vooral die GBJ is me bij blijven staan. Dhr Hilterman was een erudiet en wijs man, heel Nederland had, in de jaren ‘70 en ‘80, respect voor hem. Of je het nu met hem eens was of niet, GBJ stond er eigenlijk boven, de Hiltermandoctrine was sterker dan welke mening ook. Hij was een autoriteit op het gebied van de wereldpolitiek, heel Nederland luisterde naar zijn, over het algemeen, genuanceerde commentaar.

Gustavo (staat de G voor, kheb het net ff opgezocht, leuk hè! Je verwacht Gerard of Gertje maar nee, tis Gustavo🤠) duidde het nieuws, hij dacht na over wat er om ons heen gebeurde en probeerde daar chocolade van te maken. Aangezien het volk druk was met het opbouwen van het land, waardoor ze geen tijd hadden om na te denken, nam GBJ die taak op zich. Dat deed hij, wat ik al zei, genuanceerd en bedachtzaam, hij probeerde serieus te kijken naar het grotere geheel. Gustavo Bernardo José was tot een paar jaar voor zijn dood een gerespecteerd man.

In ‘98 zette, Gustavo, zijn vraagtekens bij de immigratie en dat hattie niet moeten doen. Hij vroeg zich af of een ongebreidelde instroom van asielzoekers iets toevoegt aan de cultuur van een land. Dhr Hilterman was van mening dat dat niet zo was. Hij duidde, het meerendeel van de instromers, als etnische profiteurs…. Auwwwww dat was een brug te ver, bye bye Gustavo…

Morgen nemen de Fryske Filosoof en de nar een nieuwe podcast op. We gaan de diepte in! We gaan beginnen met de wet der worsteling. De eerste natuurwet die volgens ons relevant is om een samenleving op te bouwen. Je kan het ook de ‘wet van de strijd om het bestaan’ noemen. GBJ Hilterman had het daar over in ‘98, waarop hij op 84 jarige leeftijd werd gecanceld, 2 jaar later overleed hij. Kijken wat het Sietze en mij gaat brengen! De wet der worsteling! Ik heb er zin an🤠.

G.B.J. Hilterman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *