Categorieën
Niet gecategoriseerd

15 januari 2023, Goedenochtend op deze winderige zondag!

Het is weer vroeg hier. Er is een hoop om over na te denken. Een hoop te verwerken. Zoveel inzichten komen tot mij dat het een wonder is dat ik nog slaap. Maar God zorgt goed voor mij, tis echt ongelooflijk wat hij voor mij doet. Dank u Heer!

Nou moet ik hier niet continu gaan dwepen over God natuurlijk, daar schieten zowel Hij als ik geen reet mee op. Daar zit God niet op te wachten, tis tijd voor de waarheid, Zijn waarheid.

Gisteren ben ik de Apocryphon of John tegengekomen. Je moet wat als het de hele dag regent. Ik moet bekennen dat ik het woord Apocryphon ff op moest zoeken, het betekent ‘geheime geschriften’. Het Evangelie van John (Johannes) ken ik al een beetje, dat geschrift staat in de bijbel. Het gekke is dat de Apocryphon van Johannes een heel ander verhaal laat horen dan het Evangelie, althans zo op het eerste gezicht. Ik ben dat geschrift gisteren pas tegengekomen, ik moet er wat meer op studeren voor ik iets over de inhoud kan zeggen.,

Maar wat ik mij gisteren heel erg begon af te vragen is hoe dat nou zo gegaan is? Er zijn honderden zo niet duizenden Evangeliën over het leven van Jezus geschreven. In de eerste 400 jaar na zijn dood schreef men over niets anders. Hoe is het zo gekomen dat er maar 4 over zijn? Wie heeft dat besloten? En het leuke is dat kan je hartstikke makkelijk vinden. Constantine de Grote heeft daar de eerste aanzet toe gedaan en na zijn dood is het door paar honderd bisschoppen, in 419 na Christus, bekrachtigd. En vanaf die tijd zijn er maar 4 Evangeliën en is de rest fakenews.

Monniken kregen de opdracht alle Evangeliën die niet in het narratief pasten te vernietigen en das gelukkig niet helemaal gelukt. Verschillende boeken zijn door wappies verstopt. Hele verhandelingen zijn er sinds die tijd gemaakt om te verklaren waarom er voor die 4 boeken, voor die Jezus, is gekozen. Voor een Jezus die gestorven is voor onze zonden, een reddingsboei, de enige oplossing, een ‘alles wat je hoeft te doen is mij te volgen’ Jezus. Volgens mij zijn al die verhandelingen BS en gaat het maar om 1 ding.

Het was wel lekker makkelijk zo’n Jezus. Dat vond Constantine als koning, dat vonden de bisschoppen, de generaals en de ambtelijke bestuurders. Het volk was en is toch te dom om de Gnosis van Jezus te begrijpen. Dan kan je ze maar beter in sprookjes laten geloven. De Jezus die je vind in al die andere Evangeliën vraagt wat van de mens, vraagt de mens de Gnosis uit Zijn mond te eten. Om zelf na te denken over goed en kwaad. Dat soort mensen zijn veel moeilijker te besturen, mensen die zelf nadenken. Vandaar die 4 boeken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *