Categorieën
Niet gecategoriseerd

25 december 2022, ben gisteravond naar de kerk geweest.

En vorige week zondag ook! Ben naar 2 verschillende kerken geweest. Tis triest gesteld met de kerken. Heel erg triest! We zongen niet stille nacht, heilige nacht maar iets van stille nacht, het kindje is gebracht. Ik weet het niet eens meer, kheb met verbazing in het rond gekeken. David werd niet genoemd, de miljoenen in zaligheid waren verdwenen, ‘t was totaal verneukt, waarom?

En nou ben ik pas 54! Ben ik nu al een ouwe zemelaar aan het worden? Afgelopen zondag was ik naar een kerk met een volledige band, wat een herrie. De drummer ging helemaal los tijdens de nummers. Op grote schermen waren de teksten te lezen, mensen staan met hun handen omhoog een beetje stijfjes op hun benen te wiebelen en er werd ruim een half uur gesproken over het belang van geven, aan de kerk welteverstaan.

Ik moet bekennen, vorige week werd de preek verzorgd door een hoogleraar uit Groningen, en dat was een goede preek. Gisterenavond kwamen ze niet eens toe aan een preek, het moest vooral luchtig en leuk blijven. Kerken zijn verworden tot amusementshuizen. Leuk en luchtig, gezellig en warm, doorgeefluiken van het door de regering opgelegde narratief, wat een triestheid.

De dominee zag er gisterenavond uit alsof ie een collega zwerver was. Qua kleren dan, niet qua harigheid. Discolampen flikkerden door de zaal, en waar ik me vooral aan erger, er is geen liturgie meer. Niet zo’n slecht geprint vodje papier waarop de nummertjes staan die gezongen worden en de teksten uit de bijbel die voorgelezen worden. Alles wordt op die grote schermen geprojecteerd, tis wel grappig dat dat regelmatig mis gaat. Dat ze het volgende couplet iets te snel laten zien, of de verkeerde bijbeltekst op het scherm projecteren. Dat vind ik dan weer leuk🤠.

Een kerk is geen amusementshuis, althans niet voor mij. Ik zou er graag wat leren. Iets uit meenemen om over na te denken. Troost uit te halen, vergeving, berisping, begrip en een richting. De richting naar God’s waarheid. Welk pad ik moet bewandelen om bij Hem uit te komen. Zou ik daar de enige in zijn?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *