Categorieën
Niet gecategoriseerd

24 december 2022, Friezen!

Waarom leren we onze kinderen op school niet meer over het grote Friesche rijk? Ik bedoel, het was mij bekend dat de Romeinen tot Dorestad waren doorgedrongen maar niet dat Redbad daar de baas was. Redbad, de grote Friesche koning.

Nou koning, zoveel had hij niet te zeggen. In het oude Fryslan voelde iedere Fries zich koning. Koningen waren meer interim managers dan autoritaire heersers. Ze klaarden een klus waarna ze weer gewoon moesten doen. De Friezen verklaarden zich niet trouw aan de koning maar aan het volk. Iedere Fries was verantwoordelijk voor het voortbestaan van de cultuur, iedere Fries was even on als belangrijk, niemand uitgezonderd.

Cultuur! Een Inheemse Friesche cultuur. Zo noemde een Amerikaan het in een podcast die ik beluisterde. Dat is zo fascinerend! Over de hele wereld zijn mensen geïnteresseerd in de oude Friezen, er worden tig boeken, podcasts en video’s over gemaakt maar hier in Friesland, in het oude Magna Frisia, zijn we er niet mee bezig. Hier in het oude Magna Frisia zijn we druk met het, nog verder, slopen van de cultuur.

Hé! Der is geen stroom meer. Volgens mij niet alleen hier. Als ik het zo zie zit het hele dorp zonder stroom. 07.21 op zondag 23 december 2022. Zouden we de eerste black-out gaan ervaren? Wel vervelend, nu kan ik mijn stukkie niet posten! Gelukkig weten we dat een elektriciteitsprobleenpje zo is opgelost. Kijk naar Oekraïne, Rusland bombardeert zich een ongeluk maar een dag later doet alles het weer.

Maar nog ff over die cultuur waar ik niet meer trots op mag zijn. Wat zeg ik? Ik mag niet eens trots zijn op het feit dat ik ben wie ik ben! Een, iets te harige, blanke man. Vraag aan een Mexicaan, een Serviër, Japanner of Rwandees offie inclusief wil worden, zijn cultuur, zijn geschiedenis wil opgeven en de kans is groot dat je het er niet levend vanaf brengt. Hier wordt het opgelegd vanuit onze koning, door zijn vazallen, wacht even! Ik zie kansen….

Want al stam ik af van de hugenoten, althans de krouweltjes, de thijsen (moeders kant) verwacht ik van de saksen. Kheb volgens mij weinig Friesch bloed in me maar dat dondert niets! Liever dood dan slaaf, dat gevoel zit diep, komt van ver, vanuit een vorig leven? Doet er ook al niet toe, tis tijd om op te komen voor ONZE Cultuur.

08.30, stroom doet het weer! Maar mijn WiFi nog niet… hmmmmpppfff, ik blijf het proberen! Fijne dag🤠

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *