Categorieën
Niet gecategoriseerd

28 november 2022, volgens mij zijn we niet meer in staat om samen te leven.

Althans niet in dit systeem. Daar hebben we het namelijk veel te druk voor. Iedereen heeft het druk, en hebben we het niet druk dan maken we ons wel druk. Waarom eigenlijk?

Veel mensen worden, zeggen ze, gedwongen om druk te zijn vanwege de vele rekeningen. Maar als je dan nagaat waarmee ze druk zijn dan heeft dat vaak weinig te maken met die rekeningen. Maar ze ‘moeten’ wel heel veel! Naar de sportschool, naar cursussen, op vakantie, een weekendje weg, stappen met vrienden, uit eten, boodschappen doen, een vergadering van 1 of andere vereniging, vrijwilligerswerk, klussen bij vrienden, thuis klussen, de kids wegbrengen naar 1 van de drie sporten waarop ze zitten, naar een verjaardagsfeestje, ze ophalen, weer wegbrengen, en weer ophalen….

Waarom? Waarom zijn we zo druk? Ik had vroeger een vriend die opgegroeid was in Burundi. Zijn vader was daar als blanke heen gegaan, toen hij een jaar of 4 was, om daar als leraar te gaan werken. Hij had opnames gemaakt van Burundese dorpsbewoners die discussieerden over wat ze die dag zouden gaan doen. Of beter wat er gedaan moest worden. Na 4 uur waren ze eruit dat er niets moest worden gedaan en daar dronken ze dan 1 of ander drankje op. De discussie, over wat er gedaan moest worden, werd op het scherpst van de snede gevoerd. Ik verstond er natuurlijk geen moer van maar het was geweldig om de emoties en het theater erachter te volgen. Af en toe vertaalde mijn vriend een stukkie. Zo speelde het weer een grote rol in het verhaal. Het weer, in Burundi, hartje Afrika, heerlijk toch?

Wat geen item was was tijd. Daar hadden ze genoeg van zei mijn vriend. Ik ben dat nooit vergeten, ik zal een jaar of 16 zijn geweest. Ze hadden genoeg tijd om samen te zijn, dat wens ik ons ook…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *