Categorieën
Niet gecategoriseerd

11 september 2022, hebben jullie wel eens van de ‘Oera Linda’ gehoord?

Das Fries voor ‘Over de Linden’. Linden heeft niets met bomen te maken maar alles met het riviertje de Linde bij Wolvega. Kheb Linda altijd een mooie naam gevonden, heimelijk was ik vroeger verliefd op Linda die bij me in de klas zat. Visser heette ze met de achternaam, ben benieuwd hoe het met haar gaat.

Friesland heeft mij altijd getrokken. Na mijn middelbare school ben ik in Leeuwarden gaan wonen. Niet lang hoor, kheb er nog geen twee jaar gewoond. Vanuit Leeuwarden heb ik toen de stap genomen om te gaan zwerven. Nadat ik ‘In de ban van de Ring’ had gelezen.

Als ik kijk naar mijn grote liefdes, Renske en Carla, beide Fries, kan dat ook geen toeval zijn. Beide ontmoette ik veel te vroeg in mijn leven maar ik ben ze in mijn hart nooit kwijtgeraakt. En nu ben ik de Oera Linda tegengekomen, oude geschriften over een vergeten Friesche beschaving. Nou ja ‘vergeten’ eerder weggestopt, zoals alles wat niet in het narratief past.

De Friezen, uit de Oera Linda, waren onoverwinnelijk als het op vechten aankwam. Daarnaast hadden ze een hoog moraal. Vrijheid, verantwoordelijkheid nemen en eerlijkheid, zeggen waar het op staat, daar leefden ze voor. Ze zeilden de hele wereld over! Van Zuid-Amerika tot India vind je sporen van hun aanwezigheid. Lang voor Columbus onderhandelden de Friezen al met de oorspronkelijke inwoners van Amerika, maar dan op een rechtvaardige manier. Niet om er zelf beter van te worden.

Een onoverwinnelijk volk met een hoog moraal! Het klinkt als een sprookje. Ik heb de Oera Linda net ontdekt, ik moet er nog verder induiken. Maar ik ben hier niet voor niets en heb er de tijd voor. Al wordt het wel drukker! Naast de Oera Linda ben ik druk met het wakker maken van mijn spiritualiteit. Das niet makkelijk! De streng gereformeerde indoctrinatie uit mijn jeugd laat zich niet zo makkelijk verjagen. Maar ik kom er wel! Tis weer een mooie reis, gisterenavond een prachtige vuurceremonie mee mogen maken, stapje voor stapje, er is geen tijd….

https://youtu.be/UxSgAIbe6MM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *