Categorieën
Niet gecategoriseerd

24 augustus 2022, gisteren heb ik gigantische bieten op de kop kunnen tikken!

Die ga ik vandaag maar eens inmaken. Met verse laurier, mosterdzaadjes en gember. Wie weet kunnen we er dan deze winter van genieten! Gek is dat, ik haatte bietjes toen ik jong was, net als spruitjes, andijvie, worteltjes, sla, linzen, man wat lustte ik eigenlijk wel? Vis lustte ik niet, terwijl ik het eigenlijk nooit op had. Heel af en toe kocht mijn moeder een stuk koolvis bij de supermarkt, zo’n bevroren stuk waar dan kabeljauw op stond. Dat kookte ze dan heel langzaam waardoor het hele huis naar die vis ging stinken. Vind je het gek dat ik dacht dat ik geen vis lustte?

Nu eet ik alles! Zelfs insecten. Iets niet lusten is een luxe en die kan ik mij niet veroorloven. Daarnaast! Alles is lekker als je het maar goed klaarmaakt. En laat ik dat nou leuk vinden om te doen. Peren moet ik ook gaan inmaken. Dat lijkt me lekker met steranijs en een kaneelstokje. Leuke bezigheid is dat btw, inmaken. Je kan er zoveel creativiteit in kwijt. Ik bekijk af en toe een filmpje van Pavlo uit Oekraïne. Pavlo maakt met zijn vriendin en zijn moeder van alles in! Ze hebben een prachtige kelder die vol staat met potten. De oogst is in Oekraïne, net als hier in ons landje, fantastisch. Ondanks de oorlog, de hittegolven en de droogte, ondanks hel en verdoemenis vanuit de MSM groeit en bloeit alles geweldig. Tis zo leuk die filmpjes, daarin laat Pavlo zien hoe ze die groenten inmaken om voorbereid te zijn op de winter.

Pavlo’s moeder (Baboeshka) heeft 1 koe. Die geeft ongeveer 15 liter melk per dag. Daar maakt ze kaas van, boter en room. Dat verkoopt ze aan de buren, heerlijk! Pavlo leeft op het platteland, ver van de oorlog. Ze weten er minder van dan wij. Hebben geen tijd om naar MSM te kijken. Ze moeten zich voorbereiden op de winter…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *