Categorieën
Niet gecategoriseerd

28 juli 2022, 5 potten bramen jam heb ik gemaakt.

En lekker dat tie is! Stelt ook niets voor bramen jam maken, suiker, bramen en schone potten, meer heb je niet nodig, ff koken en klaar is Kees. Het plukken is niet het leukste werk. Bramenstruiken zijn erg vijandig. Ik ben er vroeger wel eens in gevallen. Kan het me nog vaag herinneren want ik was erg jong. Het was een droogstaande sloot vol met bramenstruiken en ik rolde er zo in. Bramenstruiken en brandnetels, die haat ik sindsdien ook. Alleen het erin rollen kan ik me herinneren de rest ben ik vergeten. De pijn, hoe ik eruit ben gekomen of weer op de camping dat weet ik niet meer. Die ervaringen heeft mijn geheugen zorgvuldig gewist.

Tis een raar ding een “geheugen”. Naast dat tie verdomd selectief is, issie te beïnvloeden. Tis mogelijk mensen zich iets te laten herinneren wat ze helemaal niet hebben meegemaakt. Of ze te laten geloven dat wat ze hebben meegemaakt niet is gebeurt. Maf toch? Ik heb ooit gelezen dat je de geschiedenis binnen 2 generaties totaal kan veranderen, volgens mij kan dat binnen 2 jaar.

Als je de mens maar voed met de juiste ingrediënten! Angst en hebzucht. Angst om te verliezen wat we denken te hebben. Nu we ons niet meer herinneren wie we zijn, zijn we wie ons verteld is dat we zijn. We zijn onze carrière, ons huis, auto of levenspartner. Als we dat verliezen dan zijn we niets meer. We zijn bereid om weer net te doen alsof er de afgelopen 2,5 jaar niets gebeurt is. Gisteren kreeg ik weer te horen dat alles weer normaal is. Dat ik Amerika niet binnen mag, verwijderd ben van social media, afgelopen jaar geen kroeg binnen mocht, dat miljoenen mensen zich hebben laten injecteren met een experimenteel gif of dat we oorlog voeren tegen Rusland maakt allemaal niet uit. We kunnen weer op vakantie! We mogen weer feesten! Vergeet wat er heeft plaatsgevonden.

Dat kan ik dus niet. Zo’n kroeg of winkel waar ik een jaar geleden niet in mocht daar ga ik nu dus ook niet heen. Ik was een jaar of 5 toen ik in die sloot kukelde, dat ik me de pijn niet meer herinner vergeef ik mezelf. Maar ik herinner mij elk detail van afgelopen jaren, ik vergeet niets…

Één reactie op “28 juli 2022, 5 potten bramen jam heb ik gemaakt.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *