Categorieën
Geen categorie

29 november 2021, in 2008 stortte de boel op een dinsdag in elkaar kids.

Zou dat nu weer gebeuren? Of hebben de ecb en de fed het afgelopen weekend wat aan damage control gedaan? Als private instellingen kunnen ze doen wat ze willen, er is toch niemand die ze controleert. Zouden er echt nog mensen zijn die geloven dat het goed gaat met onze economie? 2.2,miljard, hoppa! En we gaan nog niet naar huis, nog lange niet, nog lange niet….

In Almelo zit Huig Plug in de gevangenis. Wekelijks keek ik naar zijn geweldige filmpjes op YouTube. Wat een kennis heeft deze man over het door en door corrupte systeem in Nederland. Nu zit hij vast vanwege een zogenaamde bedreiging van hugoootje en markie. Huig stond elke week, bijna 2 jaar lang, voor de tweede kamer en sprak politici aan op hun verantwoordelijkheid rondom de vele schandalen die zich in Nederland voordoen. Schandalen die verdwijnen in doofpotten, achterkamertjes en schimmige rapporten. Met medeweten en instemming van de massa zit hij vast. En dat terwijl er geen rechtvaardiger, integerder en eerlijker mens in ons k*tlandje te vinden is dan Huig. Wat een klotezooi.

In de bijbel lees je regelmatig over martelaren. Mensen die zichzelf bewust in situaties brengen waar ze niet beter van worden. Die staan voor een mening, geloven in rechtvaardigheid en bereid zijn alles op te geven voor de waarheid. Het woord martelaar komt van het Latijns-Griekse woord ‘Martyr’ wat geloofsgetuige betekend.

Gisteren zat ik in de kerk, de preek ging over Johannes de Doper. Of eigenlijk over zijn ouders, Zacharias en Elisabet. Johannes wordt gezien als de eerste martelaar, geloofsgetuige. De geboorte van Johannes was al een wonder, zijn ouders waren oude mensen, zijn moeder volgens de geschriften ook nog eens onvruchtbaar. Het was schokkend om te horen hoe de dominee de kern van de bijbeltekst miste tijdens de preek. Het was al triest hem binnen te zien komen met een mondvod voor maar zijn uitleg over rechtvaardige mensen, over Zacharias zijn twijfel sloeg de plank zo mis dat ik het niet kon laten te lachen. Deze dominee, deze man Gods staat daar, waarschijnlijk nog onbewust ook, een bijbeltekst volledig te verneuken om goed te praten wat in zijn hoofd volledig fout zit. Zijn angst was zo goed te horen, zijn twijfel brak door zijn stem, wat een zielige man. En dat is dan dominee.

Vanaf zijn geboorte was Johannes voorbestemd om ‘Martyr’ te worden. We geloven dat de engel Gabriël persoonlijk Zacharias inlichtte over de aanstaande zwangerschap van zijn vrouw. Net als in die tijd worden er ook nu mensen geboren die voorbestemd zijn om van zich te doen spreken. Huig is zo iemand. Zijn rechtvaardigheidsgevoel is zo groot dat hij niet in staat is om de kern van het verhaal te omzeilen. Dat lukte dominee Hoogterp wel en zijn gemeente vond het best.

Één reactie op “29 november 2021, in 2008 stortte de boel op een dinsdag in elkaar kids.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *