Categorieën
Geen categorie

22 oktober 2021, wat een weertje lieverds!

Fascinerend hoe de kou gisteren het land binnensloop. En die wind, mijn huisje staat te trillen op zijn pootjes. Ik heb begrepen dat de wind onze redding is als het gaat om de gas en elektriciteitsprijzen, laat het eeuwig waaien…

Want wat als de stroom in ons landje een week of 2 wegvalt? Er geen gas meer uit de leidingen stroomt? Niet omdat het er niet is, er is zat gas, er is zat olie en er zijn meer dan genoeg kolen maar we moeten de aarde redden, dus is er gecreëerde schaarste. Wereldwijd kampt met men tekorten. Libanon zit al weken zonder stroom, In China zijn gigantische stroomstoringen aan de orde van de dag. India gaat meer kolen verbranden, in Gambia kookt Mamadou net als 100 jaar geleden lekker op een houtvuurtje.

Maar even terug naar ons landje, wat als wij hier net als in Libanon 2 weken zonder power zitten? Dat is moeilijk voor te stellen dat begrijp ik. Wij zijn geen derde wereldland zoals Libanon hoor ik mensen denken, dat gebeurt hier niet. Maar wat als?

Beetje afhankelijk van de tijd van de dag, tijdens zo’n stroomstoring, zullen er 1000den mensen vast zitten in liften. Supermarkten kunnen niet meer open, alles werkt daar elektronisch. Wisten jullie dat windmolens stoppen met werken als de stroom uitvalt? Aan zonnepanelen heb je ook niets, die zijn voor 95% aangesloten op het landelijke stroomnetwerk. Zonder stroom werkt de verwarming niet meer. Zonder stroom werkt niets meer.

Het is niet voor te stellen, je wilt het je niet voorstellen. Laat ik me vasthouden aan Mamadou, aan haar overlevingsskills. Koken op een vuurtje, tis nog lekkerder ook! Ik heb een beetje geoefend. Nu alleen zorgen dat ik genoeg heb om mee te koken….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *