Categorieën
Geen categorie

6 juli 2020 Back in time kids, hoe belandt een zwervende jonge wannabe acteur met alleen havo als AM in de IT?

We zaten daar met 13 man in die kelder van dat Compaq gebouw te bellen en nu ga ik jullie een geheimpje vertellen! Ik had al eens geoefend met koud bellen. Ik had de hotelbon verkocht aan dames die een bon hadden ingevuld om de Blije Doos te ontvangen. En telefonisch verkopen heeft 2 belangrijke regels. 1 kwantiteit en 2 luisteren. Of je nu een hotelbon wilt slijten aan zwangere dozen of computers aan zichzelf belangrijk voelende IT’ers het principe is hetzelfde.
Mijn collega’s hadden de neiging om het bedrijf wat ze gingen bellen eerst te onderzoeken, jaarverslagen te lezen om te weten wat er speelt binnen dat bedrijf, zonde vond ik. Had je daar een half uur aan besteed en dan werd er niet opgenomen. Of de man die je moest hebben was er niet. Nee gewoon bellen! 30 tot 40 calls per dag. Ik zat daar toch en dan kan je maar beter doen waar je voor bent aangenomen. 2de is luisteren! De eerste 6 tot 10 seconden zijn het belangrijkst: hoe neemt de beste man op. Ja sorry dames zeker in die tijd maar volgens mij nog steeds is 90% man in die wereld. Aan de manier van opnemen kan je horen wat zijn stemming is en daar speel je op in. De tip van de dag,
vergeet wat je wil verkopen: luisteren!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *