Categorieën
Niet gecategoriseerd

13 maart 2024, het zijn drukke dagen geweest.

Tis Ramadan, het zal niemand zijn ontgaan, en dat betekent voor mij een hoop aanpassingen. Belangrijkste is dat er nu niet meer, met z’n allen, op 1 tijd wordt gegeten maar ik de maaltijd moet verdelen naar 2 maaltijdrondes. Ongeveer de helft doet mee, en die eten nu wat later na een hele dag vasten. En iedere dag wordt er 2 minuten later gegeten wat te maken heeft met de stand van de maan en de zon. Ik vind het leuk om het van dichtbij mee te maken, het lijkt mij erg zwaar.

Nu hebben de ontheemden, waar ik voor mag koken, niet zoveel te doen maar als je gewoon moet werken en mee moet doen in de ratrace die wij van onze samenleving hebben gemaakt, dan is het volgens mij zwaar. Vooral dat je niet mag drinken, en dat doe ik erg veel, das toch wel een dingetje, zeker als je gewoon moet werken. Maar ik vind het wel fascinerend hoe al die mensen uit al die verschillende landen vanwege hun geloof besluiten om 4 weken, overdag, niet te eten en te drinken, dat is best een offer, kheb daar respect voor.

Als ik zou gaan vasten zou ik niet willen werken, moet er niet aan denken. Ben er van overtuigd dat het me dan niet gaat lukken. Voor zo’n 160 mensen koken betekend dat er een hoop kilo’s voedsel door je handen heen gaat en om dan zelf niet te eten das niet te doen. Daarnaast vraag ik me af of vasten alleen gaat om het niet eten. In de bijbel staat dat je de uren die je normaal aan het eten bent moet besteden aan het eren van God. Dat is goed te doen als je niet werkt maar lukt het ook als je een van 9 tot 5 baantje hebt? Ik zie het mezelf niet doen, maar de bijbel is geen koran, ik weet niet wat de koran precies van je vraagt.

Ik denk dat ik het einde van de Ramadan hier wel ga meemaken. Op zich heb ik ontslag genomen maar ik denk dat ze het niet erg vinden als ik tot het suikerfeest blijf. Ik ben er nu eenmaal aan begonnen en dan wil ik het graag afmaken, wie weet red ik het. Niet al mijn collega’s zijn even blij met me, vooral onder mijn vrouwlijke collega’s zijn er een aantal die me liever kwijt zijn dan rijk zijn. Maar das weer een ander verhaal, we gaan het zien. Tis interessant om de Ramadan van zo dichtbij mee te maken, om te zien wat het met de mensen doet en ervoor te zorgen dat ze, einde dag, wat lekkers te eten hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *