Categorieën
Niet gecategoriseerd

21 januari 2024, over 2 maanden begint de lente!

Dat is een fijn weten. De winter loopt op zijn eind, beter weer ligt in het verschiet. Wat er verder in het verschiet ligt voor mij is onbekend, maar dat ik graag terug wil naar het noorden is voor mij wel duidelijk. Afgelopen vrijdag was ik even in Sneek, moest wat spullen ophalen die iemand had meegenomen vanuit die Schweiz. Het deed me goed op straat de Friese taal weer te horen, dat is toch anders dan een dialect met een onmetelijk lange ooooooo. Het blijft jammer dat ik geen Fries ben maar ach, ik mag er gelukkig rond lopen en genieten van de cultuur.

Wat vervelend is, ik hoorde dat Skaai, een project waar ik met een echte Fries een jaartje of 1,5, 2 geleden mee begonnen ben, niet meer bestaat. Dat die echte Fries het niet zag zitten om met mij door te gaan vond ik niet zo’n probleem, ik ben tenslotte geen Fries. Maar dat het nu, naar wat ik begrijp, volledig is gestopt vind ik erg jammer, Skaai is wat de wereld nodig heeft. Skaai betekent volk, landgenoot, ras. Het is een oud Fries woord waar je voor mijn gevoel de vrijheid in hoort doorklinken. Zeker als je het op z’n Fries uitspreekt, prachtig woord.

Nederlanders zijn geen Skaai, in mijn ogen is Nederland geen volk maar een bij elkaar geraapt opportunistisch zooitje ego’s. Ik heb die 80 jarige oorlog een beetje bestudeerd en geloof me we vochten meer tegen elkaar dan tegen de Spanjaarden. Ooit waren we een trots zeevaarders volk maar of dat Nederlanders waren? Friezen, dat waren de zeevaarders en een ander volk zorgde voor de administratie. Die hadden niet veel met Nederland te maken, maar wat een hechte Skaai is dat! Je kan veel van het Joodse volk zeggen maar dat ze trouw zijn aan hun afkomst en daar wat voor over hebben is zeker.

En ik ben er van overtuigd dat dat belangrijk is. Dat je land, je afkomst, je voorvaderen, de grond waarop je geboren bent onderdeel zijn van wie je bent. Dat het van groot belang is dat je je bewust bent waar je vandaan komt en daar ook tijd en aandacht aan besteed. Ik weet, das geen populaire gedachte, zeker niet bij wat ons tegenwoordig bestuurd, maar daar heb ik puur poep aan, zoals aan de meeste dingen. Als ik dit bespreek met Turkse of Marokkaanse mensen die al hun hele leven hier wonen dan zijn ze het daar mee eens. Als ik ze zeg: ‘de grond van Marokko zit in jou, het bloed van je voorvaderen stroomt door jou en door dat land, daar heb je een taak, een opdracht, om er voor je volk te zijn.’ Dan zien ze dat zelf ook wel in. Maar ja het leven is hier, in Nederland, op dit moment, nog veel makkelijker, dat zie ik ook wel in. Maar dat duurt niet zo lang meer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *