Categorieën
Niet gecategoriseerd

7 januari 2024, wat ik het meest troostende vind aan de bijbel is dat je niet perfect hoeft te zijn.

Eigenlijk niemand, op Jezus en misschien Jozef na, doet wat God van hem of haar vraagt. Men maakt fouten bij het leven, maar God vergeeft, zolang je maar op Hem vertrouwt en bereid bent Hem te zoeken. En dat zoeken dat gebeurt eigenlijk altijd op dezefde wijze, door jezelf af te zonderen, door 30 of 40 dagen de woestijn in te trekken, door afstand te doen van je bezittingen, kluizenaar te worden. Dat soort dingen doen eigenlijk alle zichzelf respecterende hoofdpersonen uit de bijbel. Maar ook daarna verlaten volgelingen van Jezus hun aardse bezittingen voor meer inzicht in wat Hij van ons vraagt, das war einmal, daar moet je in de huidige tijd niet mee aankomen.

Als ik de bijbel bestudeer kom ik bij gelovigen de wil tegen om alles te laten vallen om Hem onvoorwaardelijk te volgen. Das nogal wat. Paulus schrijft dat als God weet wat een vogel nodig heeft om te overleven Hij echt wel weet wat wij als mensen nodig hebben. 40 jaar heeft Hij zijn volk in een woestijn laten leven, ik ben dan meteen benieuwd hoe ze zichzelf hebben bedropen. Het moeten toch een 4 miljoen mensen geweest zijn die zich daar rond die berg in de Sinai hadden verzameld, dat zijn een hoop broodjes elke dag, een hele hoop. En je kan nou niet zeggen dat dat volk zich zo gelovig gedroeg en toch zorgde God voor hen.

We hebben tegenwoordig heel veel nodig om te overleven. Gisteren hoorde ik een collega zeggen dat ze zonder haar telefoon niet zou kunnen leven. Een hoop mensen denken dat tegenwoordig, ik zou dan willen gillen: “Je gaat pas leven zonder je telefoon!!” Maar ik gil niet zo snel meer, daar ben ik mee gestopt, gillen heeft geen zin. Als ze het me vragen dan geef ik antwoord maar er wordt niet zoveel gevraagd. Misschien dat het in de omgeving waar ik werk erger is maar volgens mij praten mensen niet meer met elkaar. Ja, over werk, over het weer mischien, maar niet over wat er om ons heen gebeurt of over hoe je je echt voelt. Er wordt niet meer gepraat, en we zonderen ons niet meer af om God te leren kennen maar zitten de hele dag op onze telefoon. We worden geleefd terwijl iedereen denkt dattie opzoek is naar zichzelf, want pas als je jezelf kent en van jezelf houd dan kan je pas van een ander houden. En om onszelf te leren kennen hebben we zoveel nodig, cursussen, retraites, coaches, goeroes, ga zo maar door. Het is een hoax, geven maakt je mens, delen maakt je mens, er zijn voor een ander maakt je mens, jezelf wegcijferen maakt je mens. Kom daar nog maar eens om…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *