Categorieën
Niet gecategoriseerd

31 augustus 2023, het zijn weer van die ochtenden dat je lekker lang in je bed wil blijven liggen, heerlijk!

Maar het is tijd! Nog 1 dagje op de wal en dan gaat de Mithrandir weer het water in. Blij vooruitzicht dat mij streelt! Hoop dat het zonnetje vandaag blijft schijnen, gisteren was het de hele middag redelijk beroerd. Wat ook weer iets positiefs met zich meebracht, ik had tijd om te lezen.

Van een trouwe lezer kreeg ik, gisteren, een tekst van een dominee waarin Jozef en Jeremia met elkaar vergeleken worden. Voor mij toch wel een ogenopener. Zoals ik al schreef gaf Jeremia mij kracht en troost terwijl het eigenlijk alleen maar gaat over hel en verdoemenis. Het was en is zijn innerlijke geloof, zijn vertrouwen en volledige overgave aan wat God voor hem in petto heeft wat mij die kracht en troost gaf en geeft. Het geloof dat dit leven niet bedoeld is om je te verstoppen en te proberen er maar, voor jezelf, het beste van te maken maar dat er een taak is om elkaar te waarschuwen, te helpen, er voor elkaar te zijn. Al hebben je medemensen een hard voorhoofd of zijn ze zoals God zegt een weerbarstig volk.

Weerbarstig, mooi woord! Denk dat veel van mijn leraren en werkgevers die ik tot nu toe heb meegemaakt dat wel over mij zullen zeggen. Koertje is een weerbarstig mannetje. Daar achteraan zullen vast andere kwalificaties de revue passeren maar met weerbarstig kom je een heel eind. Volgens God waren de Israëlieten een weerbarstig volk omdat ze ondanks al zijn zegeningen niet tevreden waren en daarom andere goden zijn gaan vereren. Ze waren niet meer is staat zijn zegeningen te zien, zijn normaal gaan vinden wat niet normaal is en zochten naar meer. En vinden daarnaast dat ze het verdienen, ik blijf erbij, in het woord verdienen schuilt het kwaad.

Heel terloops werd het woord gisteren door een jongeman gebruikt. “Ik moet toch centjes verdienen.” Zei hij in de flits dat ik hem zag. Hij was agent. Is dat zo? Of werk je niet om centjes te verdienen maar om zoals in Genesis staat te zorgen voor deze wereld, voor elkaar. Waarvoor werken wij? Hotseknots, dat kan toch niet alleen maar zijn om 2x per jaar als een consumerende zombie op vakantie te kunnen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *