Categorieën
Niet gecategoriseerd

24 augustus 2023, nederigheid!

Dat is de vertaling voor humble. Of beter het woord waar ik naar zocht om te beschrijven wat ik in deze tijd vaak mis. Veel lezers heb ik niet, volgens wordpress nog een man of 20 die dagelijks mijn stukkie lezen. Maar hoe fijn is het dan dat ze me wel helpen! Me voorzien van een nieuwe tel, met goede adviezen komen voor de boot of me dus gewoon helpen met mijn zoektocht naar God.

Het heeft een wat negatieve klank schreef ze erbij, en das waar. Nederigheid heeft in onze maatschappij ook niets te zoeken. Alles draait tenslotte om jou, jij bent het centre of the universe, jij moet vooral voor jezelf zorgen.

Maar wat anderen doen das hun eigen ding, ik vind het een geweldig woord. Niet dat veel mensen uit mijn verleden mij ermee zullen identificeren, met een nederig man. Maar wat een kracht moet je hebben om nederig te zijn, wat een bikkel moet je dan zijn. Volgens mijn raadgeefster vind je ze nog het meest bij de gereformeerden, het zal ook niet.

Niets is toeval, zeker niet dat ik uit een gereformeerd nest kom. Maar het zegt wel veel over mij. Dat ik niet eens op het woord nederig kon komen, wat een sukkel. Terwijl dat wel is waar ik naar heb gezocht, en weer heb gevonden in dat kleine dorpje in Fryslan. Niet bij de dominee’s maar wel bij de kerkgangers. Ik wist het alleen nog niet te benoemen, wat een helden daar in Fryslan, maar dat weten we al langer….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *