Categorieën
Niet gecategoriseerd

24 april 2023, ik mocht gisteren een stukkie met de trein.

Een flink stukkie, zo’n 2,5 uur treinen. Wat mij vooral opviel was de architectuur van veel van de stationnetjes, wat een triestheid. We reden langs Steenwijk, wie heeft sws die naam verzonnen, station Steenwijk dat klinkt al betonnerig. Maar als je dat station dan ziet! Dat wil je toch niet achterlaten voor het nageslacht? Daar schaam je je toch dood voor?

“Nee, niet met de auto, ik moet rekening houden met het klimaat.” Zei iemand tegen mij die in Almere woont. Rekening houden met het klimaat terwijl je in Almere woont… Wat zou de reden zijn om rekening te houden met het klimaat als je in Almere woont? Dat wil je toch sws niet nalaten zo’n stad? Dat mensen in zoiets hebben gewoond dat wil je je kindskinderen toch niet laten zien? Daar schaam je je toch dood voor?

In Almere en Steenwijk wonen mensen die graag op stedentrip gaan. Om te genieten van de prachtige bouwwerken die er vroeger, zonder computer, zonder grote machines, zijn neergezet. In hun gezellig ingerichte huiskamers hangen foto’s van die tripjes zodat ze niet naar buiten hoeven te kijken. Naar de aangeharkte tuintjes van de buren, de kaarsrechte straten, de betonnen muren van de wanstaltige winkelcentra, de glazen torens waar mensen als legbatterij kippen op elkaar wonen. Mensen die niet geïnteresseerd zijn in wat er om hen heen wordt gebouwd, wordt verwoest en verkloot. Zolang ze maar op stedentrip kunnen om foto’s te maken die ze kunnen ophangen in hun gezellige huiskamer om te laten zien hoe mooi het was. Tis om je dood te schamen.

Ik kan wel 10 stukkies schrijven over gisteren. Wie weet komt dat nog! Maar vanaf nu gaat het over eind deze week! Dan is het zover, dan kiest de Mithrandir het ruime sop. Das veel belangrijker. Daar gaan we het vanaf morgen over hebben. De wereld heeft narren nodig! De wereld moet zich dood schamen, volgens mij zijn we op de goede weg…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *