Categorieën
Niet gecategoriseerd

1 april 2023, Gearkomste fan it Fryske Skaai!

Het is zover. Ik heb 85 hamburgers kunnen maken van het ganzenvlees wat ik van de jager heb gekregen. 85 hamburgers van 150 gram. Slager Jacob Smit, uit Leeuwarden, was zo aardig om zijn gehaktmolen ter beschikking te stellen zodat ik ze professioneel kon draaien. Beetje varkensvlees erbij, verse salie, knoflook en uienpoeder en natuurlijk peper en zout. Salie omdat het zo geneeskrachtig en lekker is! In de middeleeuwen werd salie gezien als een zeer krachtig medicijn. Salie in je achtertuin betekent een leven zonder ziekte, althans dat zeiden ze toen. Tegenwoordig vertrouwen we meer op types als hugoootje, veilig en effectief? Salie wel…

En dan komen er broodjes bij van Jan de Vries van Farmily.nl, een prachtig bedrijf gevestigd in Harich. Van graan tot bolletjes, het hele proces heeft Jan zelf in de hand. Zelfs het malen doettie zelf. Fries graan, gemalen door een Friese molen waar Jan dan broodjes van bakt in zijn Friese bakkersboerderij. Lokaler kan niet!

Het miezert op het moment nog een beetje maar dat gaat goed komen daar ben ik van overtuigd. Het gaat een prachtige dag worden! Ruim 50, bijna 60 mensen die bij elkaar komen om op te komen voor het recht om Fries te zijn. Die gaan onderzoeken of het Friese volk recht heeft om hier Fries te zijn. En of we bereid zijn daarvoor op te komen of dat we ons laten overwoekeren. Want daar gaat het om! Willen we dat er over 50/100 jaar nog Friese tradities, Friese gewoontes zijn dan zullen we die moeten beschermen, ervoor moeten worstelen, tis niet anders.

Opkomen voor ‘Dyn Skaai’, voor je volk, je familie, je landgenoten. Daar staat deze dag voor en ik ga lekker op de Q werken. Tis nu al een topdag en dan is het nog niet eens half 8. Nu eerst ff met Sam uit, dan de saus maken voor op de hamburgers en dan wordt ik opgehaald door Henk! Met Henk mocht ik een jaar of 2 geleden meerijden tijdens de Elfstedentocht tegen de coronamaatregelen. En nu komen we elkaar weer tegen! Niets is toeval, dit moet zo zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *