Categorieën
Niet gecategoriseerd

5 maart 2023, tis een onderwerp waar je het niet over mag hebben.

Wat is een Fries? Of wat is een Duitser? Een Egyptenaar, een Argentijn? Een hele lastige is, wat is een Amerikaan? Bestaan die wel? Is het belangrijk dat er Egyptenaren zijn? Of maakt dat geen flikker uit? Heeft de wereld Japanners nodig? Of Zulu’s? Maakt het wat uit of je een Griek bent of een Papoea? Is alles gelijk? Hebben we geen land nodig om ons te identificeren? Geen cultuur of kennis van onze voorvaderen? Heeft Fries zijn geen enkele betekenis?

Wij, de Fryske Filosoof en de nar, vinden van wel. Wij vinden het heel belangrijk dat Papoea’s Papoea kunnen zijn in hun land. Dat Japanners in Japan lekker walvis vreten, Chinezen alles eten wat er rondkruipt op deze aardkloot en dat eskimofamilie’s in Alaska lekker kunnen blijven kajakken. En wij vinden dat onze kleinkinderen hier over 50 jaar nog moeten kunnen fierljeppen, skûtsjesilen en in het Fries kunnen ouwehoeren over Grutte Pier, want dat maakt Friesland Fryslan, en dat maakt de wereld zo leuk.

Maar dat begint bij de Papoea’s, bij de Japanners de Grieken en de Friezen. Die moeten eerst zichzelf zijn. En de kans hebben zichzelf te mogen zijn. en daar wringt de schoen. Tis namelijk lastig je cultuur van je af te gooien als je van het ene land naar een ander land verhuist. Ik weet er alles van! Persoonlijk wil ik helemaal geen Fries zijn. Ik stam af van de Hugenoten, ik herinner mezelf de tijd van de Catharen. Daar voel ik verwantschap mee. Der is alleen helemaal niets meer van over, misschien dat ik daarom wel zo ontheemd ben? Wie zal het zeggen.

In Fryslan is het nog voelbaar, een onderliggende verbondenheid gebaseerd op duizenden jaren samenzijn. Ik vind het zo tof dat ik daar even onderdeel van mag zijn. Daarom wil ik het graag stimuleren! Het maakt de wereld zoveel mooier als er verschillen zijn. Als we kunnen leren en genieten van elkaars culturen, vanuit het land waar onze wortels liggen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *