Categorieën
Niet gecategoriseerd

4 maart 2023, Skaai.

Betekent familie, landgenoten, afkomst, ras. Een oud Fries woord waar alles inzit wat we zijn. Skaai is de werktitel voor de Earste Gearkomste fan de Fryske Mienskip op 1 april, en das geen grap!

Voor mij is het nu zaak zo snel mogelijk Fries te leren. Verstaan gaat me al goed af, nu nog spreken. We hebben zelfs al een programma! En ik mag, samen met Mariska, het eten verzorgen, want in mijn ogen hoort dat erbij, eten verbind, eten maakt gelukkig en koken mij, das een één tweetje.

En jawel de 10de podcast is uit, een belangrijke. Hierin maakt Sietze duidelijk waar we voor staan. Waar we vóór zijn en niet tegen, wat in onze ogen belangrijk is om onze kinderen mee te geven. Want daar gaat het om, de toekomst van het Friese Folk, hier in Fryslan.

Volgens ons is dat de basis! Het gaat niet om mij, Sietze of wie dan ook. De Schepper heeft ons hier niet voor niets neergezet, tis onze plicht goed voor dit land te zorgen, voor onze Skaai. Wat geeft het een energie hier mee bezig te zijn! Om weer vóór te kunnen zijn. Ik hoop echt dat meer mensen beseffen dat dat het is wat ons gelukkig maakt. Er zijn voor je Folk, je Familie, je Skaai.

https://open.spotify.com/episode/5h0WzQE8AJBMlGfzUpsWzF

2 reacties op “4 maart 2023, Skaai.”

En wat is een Fries? Iemand die woonachtig is in Friesland? Geboren en getogen in Friesland? Blank met blauwe ogen?
Wanneer ben je het Friese volk? Ik vind er gevoelsmatig een scherp randje aanzitten.

Dat begrijp ik, zo zijn we geprogrammeerd. Ik ben het ook niet! en veel blonder met blauwe ogen dan moi kan je het niet krijgen. Er is door een overactieve oom onderzoek gedaan naar onze afkomst en krouwels blijken afstammelingen van de hugenoten. Een crouwel is een drietandige paardenborstel of ezelborstel? Het gaat niet om blond, blank of kleur ogen. Het gaat erom of we trots mogen zijn op onze afkomst. Net als dat ik het belangrijk vind dat er Aboriginals, indianenstammen in het amazone gebied en Molukkers in Indonesië. Als je onze podcast beluisterd dan hoop ik dat die boodschap overkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *