Categorieën
Niet gecategoriseerd

27 mei 2022, laten we het woord ‘desinformatie’ eens onder de loep nemen lieverds.

Vooral zittende politieke leiders hebben het er héééééél erg vaak over. Of het nu gaat over ziektes, oorlog of dubieuze beslissingen die ze zich niet meer herinneren, desinformatie is het toverwoord. Wat is nou eigenlijk desinformatie?. Het narratief is dat de wereld opwarmt en dat er steeds langere, drogere periodes aankomen. Sinds vorige week merk ik daar weinig van, jullie? Tis koud en het regent. Edoch schrijft edje aldus, weerman bij buienradar, afgelopen dinsdag in zijn weermanstukkie: ‘Echter het droge weer houd duidelijk de overhand’.

Nog zo’n dingetje wat mij dan opvalt in onze landelijke, overgesubsidieerde riooljournalistiek. Het narratief is dat het helemaal crescendo gaat in ons k*tlandje. En dan staat het volgende in het financieel dagblad van afgelopen woensdag . De beurs sluit, die dag, met een plusje van 0,62%. Maar de kop in het artikel over de beursdag zegt: ‘AEX plust bijna 1 procent.’ Geweldig! Dat had ik moeten weten op de middelbare school! Dat een 0,62 bijna een 1 is.

Het zijn kleine dingen, op het eerste gezicht hele kleine nietszeggende zinnetjes maar wat hebben ze een impact! De kracht van het woord is zo immens. Het zijn deze zinnetjes die blijven hangen in ons bewustzijn. Die het narratief continu blijven bevestigen zonder expliciet te zijn. We worden er de hele dag mee geconfronteerd. Neurolinguïstisch programmeren zo noemen ze dat, ze zijn er meesters in!

Op tv en radio gaat het nog veel verder, het nos journaal is vergeven van neurolinguïstische taal. En het werkt als een tierelier! We doen niets anders dan ons vermaken, we nemen het er met z’n allen van. Vakanties, festivals, uit eten en nog meer vakanties het kan niet op! Het gaat goed met ons! Wij zijn goed bezig, onze politici zorgen goed voor die zielige Oekraïners, ze werken aan het klimaat, houden de financiën in de gaten en zijn zeer begaan met ons gezondheid! We nemen er nog 1, we verdienen het, laten we vast een skivakantie boeken.

Alles wat niet aansluit bij het narratief is desinformatie. Dat maakt het leven erg simpel toch? Omdat ik in 2020 schreef over Digital ID’s en het instorten van de wereldeconomie ben ik verwijderd van linkeduit en fakebook vanwege het verspreiden van desinformatie. Het merendeel van de nederlanders vind het best schijnbaar. Ik hoop dat ik de mensen die het niet best vinden 5 juni zie in Leeuwarden, tot dan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *