Categorieën
Geen categorie

17 maart 2022, slecht nieuws lieverds!

Ons eerste kaasje is niet te vreten… Beetje zurig, wrang, muf, echt helemaal niet lekker. Bah! Zo in de kliko gesodemieterd. En das niet goed want dat is kapitaalvernietiging. En aangezien dat kapitaal er niet is, is dat een probleem.

Tis sws niet te betalen, eigenlijk, zelf kaas maken. Tis ongelooflijk maar waar. De minimale prijs waar we melk voor kunnen kopen is €1 per liter. Voor, ongeveer, 5 kilo kaas heb je 50 liter nodig dus das €50. Komt tie dus al op een tientje per kilo. Maar dat is alleen maar de melk! Er moet dan nog van alles bij. Zuursel, stremsel, water, natrium chloride, je gas om de melk op te warmen kost tegenwoordig een godsvermogen en dan natuurlijk de ruimte en de tijd die je ermee bezig bent. Als je dat allemaal meerekent dan kost een kilo kaas zo 30 euries. En dat is best veel. Dat is veel te veel.

Bij de supermarkt betaal je voor een kilo kaas €12,98. Okay das de goedkoopste, er zijn ook duurdere maar €12,98? Hoe dan? Daarvoor is die melk opgehaald bij de boer, daarna naar een fabriek gebracht en door machines en mensen verwerkt en verpakt en weer vervoert. In de winkel neergelegd, bestickerd en gespiegeld en dan verdienen ze er ook nog geld aan, vertel mij het maar, waar zit het verdienmodel?

Betaal ik teveel voor de melk of betalen wij te weinig voor de kaas in de supermarkt? Ik geloof de boer, als hij mij zegt, dat hij het niet goedkoper kan doen voor mij als particulier. Dat het houden van koeien, het verzorgen, voeren en melken van die beesten een literprijs van €1 rechtvaardigt. En toch klopt het niet.

En natuurlijk weet ik dat boeren slaven zijn van de coöperaties. Friesland Campina betaalt echt geen eurootje per liter voor de melk. Dat dit systeem door middel van allerlei ondoorzichtige ambtelijke subsidies en regeltjes in stand wordt gehouden. En we weten allemaal dat het niet klopt, dat dit systeem totaal uit de hand is gelopen. Nu nog genoeg mensen vinden om er iets aan te gaan doen!

Btw ook goed nieuws kids! Gisteren een top dag gehad en er liggen weer 6 kaasjes in de pekel. We hebben nieuwe oude kaasvaatjes op de kop getikt waar de papa van Karin nieuwe deksels voor heeft gemaakt, wat zijn ze mooi hè! Nu weer 4 tot 6 weken wachten, en hopen dat ze wel lekker zijn. Het moet natuurlijk niet te vaak misgaan🤠

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *