Categorieën
Geen categorie

25 oktober 2021, geschiedenis kids, wat kan je er van leren?

“Wie zijn geschiedenis niet kent zal ook geen toekomst hebben“ zeggen ze toch? Maar wie zegt mij dat de geschiedenis die ik ken de waarheid is? Geschiedenis wordt geschreven door winnaars, zij bepalen de loop. Bepaalde veldslagen krijgen wat meer aandacht, sommige heldendaden worden groots beschreven! Afhankelijk van wat men wil bereiken met het verhaal wordt het ingekleurd. De waarheid speelt daarbij geen rol.

Een verteller of schrijver is altijd partijdig, altijd gekleurd. Het is onmogelijk volledig neutraal iets te beschrijven. Je afkomst, opvoeding, culturele achtergrond, plaats van geboorte, alles heeft invloed op hoe een tekst tot leven komt. Neutraliteit bestaat niet, is onmogelijk, daar is een menselijk schrijver niet toe in staat. Leren van de geschiedenis is dus eigenlijk leren van de leugens van een ander. Een zeker wantrouwen bij alles wat je leest is dus raadzaam. Ook bij mijn teksten lieverds!

Nu zijn er al eeuwen lang bepaalde groepen die een grote invloed hebben op de loop der geschiedenis. De katholieke kerk heeft bv eeuwenlang bepaald hoe Europa eruit zag. Een hele kleine groep verlichte idioten hebben eeuwenlang door middel van angst de bevolking onderdrukt. Als je teruggaat in de geschiedenis is het altijd zo geweest. Er wordt een vijandsbeeld geschapen door een kleine groep, waar ze de massa van weten te overtuigen, zodat ze zichzelf kunnen blijven verrijken. Gesteund door een systeem van verdeel en heers, ook dat speelt al eeuwenlang.

Onze geschiedenisboeken zijn zo geschreven dat wij zijn gaan geloven dat we in deze wereld, dat wij mensen, zo moeten leven. Dat het normaal is dat een kleine groep mensen meer mag bezitten dan de rest. Ons wordt geleerd dat je door hard werken hogerop kan komen! Hogerop, want dat is waar die kleine groep zit, zij zitten hogerop! Ons wordt geleerd dat je moet streven naar meer bezit, een grotere auto, huis of diamanten oorbel. Dat maakt gelukkig, kijk naar zij die daar al zitten! Daar hogerop!!!

Dit systeem is zo uit de klauwen gelopen dat 98% van de rijkdommen in de wereld nu behoren bij 0,001% van de mensheid. 1 familie bezit meer dan alle landen bij elkaar. Ik lees getallen van 500 tot 5000 triljoen, maar ja kan ik die schrijvers geloven? Dat het absurd veel is daar kunnen we het over eens zijn. Deze lieden floreren zolang wij blijven geloven dat we hogerop moeten komen. Ik heb het al eens beschreven in mijn stukkie over de boom des levens. Iedereen wil naar de top, terwijl we, als we uit de boom klimmen en eronder gaan zitten veel meer ruimte hebben.

2 reacties op “25 oktober 2021, geschiedenis kids, wat kan je er van leren?”

Zie meteen de metafoor voor mij van die levensboom, dat als wij eruit klimmen, de bovenste 0,001% naar beneden dondert omdat ze geen schouders (onze schouders) meer hebben om op te staan. Al zie ik dat (nog) niet gebeuren lieve Koert.
Gisteren zo’n rotdag gehad. Vrienden die we meer dan 50 jaar kennen, nemen ‘gewoon’ hun derde prik omdat ze zich er niet in willen verdiepen. ‘Ik ga me er niet in verdiepen’ waren letterlijk hun woorden 🥲
Nog erger even later komt onze aardige buurman iets vragen en hij verteld tegelijkertijd doodleuk dat zijn 2 zoons (12 en 16) zo teleurgesteld waren dat ze naar rouwbezoek van oom moesten (nb op zondag) omdat ze dan hun tweede prik niet konden halen (op afspraak) dus de volgende dag nog geen QR code zouden hebben.
WAAR IS HIER DE NOODUITGANG ………
Ik lag er wakker van en kan het niet uit mijn hoofd krijgen. Ik kan het niet meer bevatten, is dat raar?

Inderdaad Marge, het is helaas heel triest gesteld met de meeste mensen. Gisteren heeft de Franse senaat ingestemd om de noodtoestand te verlengen tot 31 juli 2022.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *