Categorieën
Geen categorie

9 oktober 2021, aaaaarrrrgggg lieverds.

Waarom kan ik mijn bek nou nooit houden? Waarom moet ik er altijd keihard tegenin? Al heb je gelijk, daarom hoef je je gelijk niet altijd op dat moment te halen. Aaaaarrrrggggg….

Mag je de huidige tijd vergelijken met die van 80 jaar geleden? Daar ging het over kids. Das een heikel onderwerp en daar ben ik me terdege van bewust. Er zijn in de tweede Wereldoorlog verschrikkelijke dingen gebeurd die op dit moment absoluut niet plaatsvinden en hopelijk ook nooit plaats zullen vinden. Maar er zijn ook parallellen te trekken die onmiskenbaar naar deze excessen kunnen leiden en daar ligt het gevaar.

Op 10 mei 1940 trokken de Duitsers ons land binnen. Na 5 dagen waren we veroverd. Op zich gebeurde er niet zoveel na die tijd, treinen bleven rijden, scholen bleven open en je kon nog gewoon naar de winkel. Niemand werd vanaf dag 1 anders behandeld, er werden gewoon verjaardagen gevierd, de Terschellingenaren verdienden goed aan het bouwen van de vele bunkers op het eiland. Net als de rest van Nederland btw, in de begin tijd van de oorlog zorgden de Duitsers eigenlijk best goed voor ons. Ze zorgden voor werk, veel Hollanders spraken Duits, de NSB had in het begin van de oorlog meer dan 100.000 leden! Duitsers brachten ons vooral welvaart.

Er waren geen razzia’s vanaf dag 1, geen sterren of stakingen. Het ging heel geleidelijk, met gebruik van de juiste propaganda en repressie middelen. Bevolkingsgroepen werden langzaam in een hoek gedrukt. Het begon met apart zitten in de klas, of dat je bepaalde winkels niet meer binnen mocht. Niet meer naar restaurants, niet deelnemen aan het sociale leven. Daarna kwamen de merktekens die onderscheid maakten tussen wie wie was. Steeds verder gingen de maatregelen tot het onteigenen en verplaatsen van mensen naar kampen toe.

Op 15 juli 1942 reed de eerste trein vanuit Hooghalen naar het oosten. 2 jaar lang hebben de bezetters gewerkt aan het verdelen van de bevolking. Met harde propaganda, woorden als tuig en a-socialen, konden ruim 116.000 mensen op transport worden gezet om nooit meer terug te keren. Het waren Nederlanders die het transport regelden. Die het tuig uit hun huizen haalden, de kampen bewaakten en de a-socialen verraden.

Laten we open staan en leren van het verleden! Ja er zijn valkuilen, je kan de ene periode niet zomaar vergelijken met een andere tijd. Maar we mogen onze ogen niet sluiten omdat het te pijnlijk is. Laten we zorgen dat we een andere afslag nemen deze x.

4 reacties op “9 oktober 2021, aaaaarrrrgggg lieverds.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *