Categorieën
Geen categorie

9 juni 2021, er liggen weer 4 nekken op kids!

Waarom geeft mij dat zo’n voldoening? Het garen van een paar nekken zodat het Pulled Pork wordt. Alsof dat zo’n kunst is. Het enige wat je goed moet kunnen om Pulled Pork te maken is niets doen. Maar daar zit hem nu juist de kneep! Niets doen is niet makkelijk.

Laat ik nog ff wat vertellen over BBQ’n. Goed vlees, temp en tijd das alles. Als je die onder controle hebt kan je BBQ’n. Nu staat er bij veel BBQ recepten dat je het vlees moet garen op bv 100 graden, of 120 of -85, nou das natuurlijk wel zo maar hoe zorg je dat zo’n ding op 100 blijft? De eerste uitdaging is het koude vlees wat je op de Q legt. Als je de BBQ netjes op 100 hebt en je legt er koud vlees op dan ben je je temp kwijt. Wat ik dus doe voordat ik zo’n groot stuk vlees erop leg is eerst ff lekker wat anders erop maken. Als stenen thuisloze moet je tenslotte ook eten. Daarna brand je de BBQ ff schoon dan dicht dat ding zodat tie wat afkoelt richting de 250 graden en dan die nekken erop. Het rooster is dan goed heet zodat het vlees al wat dichtschroeit en met een beetje geluk blijft de temp hangen op rond de 100 graden. Zo niet dan moet je nog wat pielen met de roostertjes.

En dan komt het grote nietsdoen. Wel continue blijven kijken of de temp blijft hangen op 100 graden maar niet open doen. Iedere 10/15 minuten controleren of het goed gaat maar niets doen als hij op temp is. Niet ff stiekem kijken, niet prikken in het vlees. Ze niet omdraaien, verleggen of moeilijk mee doen maar gewoon laten liggen en zorgen dat de temp op 100 graden blijft. En dat de eerste 3 á 4 uur. Dan omdraaien en weer snel dichtdoen. Nog eens 4 uur alleen maar controleren, alleen maar pielen met de roosters, het vlees laten waar het is, vertrouwen hebben in het proces. Man wat een heerlijk vak.

Op deze manier duurt het een uurtje of 12 tot 16 en dan is je Pulled Pork klaar. Het is erg afhankelijk van de kwaliteit van je vlees. Ik heb nu vlees van Bert, Bert heeft vlees van Sallandse varkens. Vrouwelijke varkens, geen beren. Een mannelijk varken noem je een beer. Berenvlees stinkt meer. Dat vind Bert niet fijn en daar ben ik het mee eens. Het is prachtig vlees wat Bert levert, dikke nekken met veel vet. Van de 10 kilo vlees die er gisteren op is gegaan blijft zo’n 6 á 7 kilo over. Wat verdwijnt wordt smaak. Mooi vlees, tijd, temp en geduld de 4 ingrediënten om de lekkerste Pulled Pork te maken.

2 reacties op “9 juni 2021, er liggen weer 4 nekken op kids!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: