Categorieën
Geen categorie

2 mei 2021, wat een dag gisteren lieverds!

In ons land hebben we er nooit veel aan gedaan maar het was gisteren de ‘Dag van de Arbeid’. Alleen de PvdA schonk er in het verleden aandacht aan door ergens ‘De Internationale’ te zingen, een lied wat op die dag wereldwijd te horen is. Nu de PvdA volledig gemarginaliseerd is in ons landje is 1 mei hier een dag als alle andere.,

‘De Internationale’ is het strijdlied van de arbeider. In socialistische en communistische landen staat het echt ergens voor. Het is in 1888 gecomponeerd door een Belg die vanaf zijn 7de moest werken in een textielfabriek in Frankrijk. En dat terwijl kinderarbeid in 1841 al verboden was. Men had in die tijd dus wat om voor te strijden, werken in een fabriek vanaf je 7de wens je niemand toe.

In NL is dat idee van een krachtige en stoere arbeider nooit zo van de grond gekomen. Ik heb me vroeger afgevraagd waarom niet. Terwijl Frankrijk en Duitsland elk jaar op 1 mei in de fik staan, een beetje arbeider in ‘La douce France’ gooit op 1 mei minimaal 2 stenen naar een agent, schonken en schenken we er hier amper aandacht aan. Das raar toch? 1 mei is in veel landen zelfs een vrije dag! Waarom wel Moederdag, Bevrijdingsdag, Dierendag of Valentijnsdag maar geen Dag voor de Arbeider? Hoe zou dat komen?

Heeft de arbeider in NL nooit bestaan? Nou ik ben nu in Deventer, laten ze het hier niet horen! De textielindustrie heeft naast arbeid voor veel misstanden gezorgd in Twente. Zou geloof ermee te maken hebben? Ik weet het niet, het is wel een feit dat arbeider zijn in ons land niet iets is om trots op te zijn. Weinig ouders in NL zeggen tegen hun kids: “ik hoop dat je een leuke baan in een fabriek vind”. Arbeid is in ons land niet iets om trots op te zijn. Arbeider zijn al helemaal niet.

Gisteren werd er vooral gedemonstreerd tegen de vele vrijheidsbeperkende maatregelen in de Europese landen. Mensen zijn het een beetje beu aan het worden. Ik ben het al ruim een jaar beu maar dat terzijde. De regeringsleiders hebben gelukkig nog een troef in handen! De politie. Politiegeweld is buitenproportioneel in welk land je ook komt.

Één reactie op “2 mei 2021, wat een dag gisteren lieverds!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *