Categorieën
Geen categorie

24 april 2021, gefeliciteerd lieverds met jullie opa!

Hij gaat voor de 100, hij gelooft dat de pharmaindustrie hem daarbij helpt. Fijne verjaardag pa…

Geloof, man wat is dat een moeilijk onderwerp. Waar je allemaal wel niet in kan geloven. Ik ben opgevoed met het geloof dat er een God is die de wereld in 7 dagen heeft geschapen maar de 7de dag niets deed. Dat was zijn chilldag, ff niets, filmpje pakken, biertje erbij, lekker man.

Ik was vroeger ontzettend onder de indruk van de posters die in onze lagere school hingen. Prachtige tekeningen van gebeurtenissen uit de bijbel. Samsom met zijn ezelskaak in zijn eentje tegen 1000den Filistijnen. Jezus naast een lamme die hij weer laat lopen. Tekeningen van stoere mannen met een gave, ik droomde er vaak bij weg. Maar de mooiste en indrukwekkendste was die van God op zijn troon met een boek, een dik boek. In dat boek stond jouw naam, althans dat moet je geloven. Je moet geloven dat die witte op Sinterklaas lijkende mooie man met lange haren jou kende, elke stap die je zette volgde en je daar op afrekende. Dat is nou eenmaal geloof.

Mensen die niet geloven komen er meestal niet zo goed af. Het maakt niet uit waarin gelooft wordt, als de meerderheid iets geloofd dan komt er wrijving met de mensen die er niet in geloven. Vragen stellen over het geloof van de meerderheid werd en wordt niet geaccepteerd, de guillotine of brandstapel, de gevangenis of verbanning van SM zijn het middel je te overtuigen dat meegeloven slimmer is. Je bent een heiden of erger een hufter als je niet gelooft. Bek houden ongelovige!

Toch zijn het altijd de ongelovigen geweest die een scheur in het geloof van de meerderheid veroorzaakten. Tot ver in de middeleeuwen, voor veel stromingen tot veel later, verkondigde de kerk dat de aarde plat was en de zon eromheen draaide, hoeveel geleerden en theologen hebben niet hun leven gegeven om dat geloof te doen veranderen? Wat niet-gelovigen vaak gemeen hebben is dat ze niet terugdeinzen voor de consequenties van het niet geloven. Ze kunnen niet hun bek houden, ze geloven ergens in.

2 reacties op “24 april 2021, gefeliciteerd lieverds met jullie opa!”

Goedemorgen lieve Koert,
Geloof heeft al heel wat teweeggebracht en niet altijd het juiste.
Geloof in jezelf met de juiste intenties is volgens mij wel goed.
Geloof dat de ander uitsluit is niet het juiste om te geloven.
Dat is wat we doen uitsluiting als je niet gelooft in mondkapjes, spuiten etc.
Ga zo mijn nieuwe bril ophalen, daar geloven ze ook zo in alle maatregelen, iedere keer leg ik uit dat ik geen mondkapjes draag. Als ik weer kom wordt mij wederom gevraagd om mondkapje op te zetten. Dat is nog eens geloven.
Ik geloof dat als ik dat doe ik mijn ziel verkoop aan de duivel en alles in mij verzet zich.
Als ik al die mensen zie met braaf die dingen voor hun mond, word ik zo verdrietig en/of boos WAAROM? ANGST? Overal kun je lezen dat ze niet werken, waarom geloven we dan met zo velen dat het wel werkt.
Of twijfelen we en geloven we niet zo sterk, zijn we bang aangekeken, uitgesloten te worden?
Liever uitgesloten, verstoten dan mezelf verloochenen.
De toekomst brengt mij vast de antwoorden op de vele vragen 🙏
Nu gaan we genieten van het mooie weekend 🌞
Liefs
😘

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *