Categorieën
Geen categorie

13 maart 2021, 13 maart alweer kids!

Time flies when y’re having fun… Ik denk veel aan mijn mede-daklozen op dit moment. In NL zo’n 60k vrouw, tiener, kids en man sterk. De net uit hun huizen gejaagde daklozen vinden in het begin nog wel een plekkie bij familie of vrienden. Maar dat gaat over. Het is heel moeilijk om lang bij iemand te wonen zonder irritaties. Hoe je ook je best doet onzichtbaar te zijn het gaat altijd fout. Je kan nou eenmaal niet onzichtbaar poepen, dat ruik je. De remsporen en spetters kan je wegvegen maar de geur blijft altijd hangen, en dat is vervelend als het niet jouw huis is, als je te gast bent. Als je ‘s nachts niet kan slapen dan is het ‘not done’ om ff een kop thee te zetten zodat je je gedachten kan ordenen. Je kan moeilijk iedereen wakker maken. Liggend in je bed, starend naar het plafond, tollen de vragen, twijfels en onzekerheden door je hoofd. De tranen onderdrukkend omdat anders het kussen zo nat wordt. Je voelt dat het moment eraan komt dat je de straat op moet.

Velen zitten in de daklozenopvang, ik ken een ouder echtpaar die daar regelmatig bivakkeert. Ze mogen niet bij elkaar op de kamer slapen, mannen en vrouwen slapen gescheiden. Je ligt op een slaapzaal met 5 collega daklozen, ‘s morgens twee boterhammen met een plak kaas en ‘s avonds een magnetron maaltijd. Wel om 18.00 binnen zijn anders is de deur dicht. De vrouw is vergeetachtig en slaapwandelt. De man maakt zich daar veel zorgen over en slaapt daardoor slecht, hij vind zijn vrouw elke nacht dwalend door het gebouw, totaal gedesoriënteerd en bang. Liever bivakkeert hij nog in een bushokje zodat hij op haar kan letten maar met dit weer is dat geen optie.

Een collega dakloze, een Engelsman, is nog in het bezit van een fiets en tent! Dat is best een prestatie… Als dakloze ben je nl vogelvrij. Onderling wordt er veel gestolen, vooral schoenen zijn populair, maar de grootste dreiging zijn onze waakzame en dienstbare dienders. Die voelen zich gemachtigd je overal weg te jagen en bij meerdere overtredingen je spullen te vorderen. Dat doen ze ook, ook bij dit weer. Ze pakken gewoon je tent af en zetten je weer op straat. Hoe je overleeft is hun zorg niet, zij volgen de regeltjes. Had je maar naar de opvang moeten gaan. Voor jezelf zorgen is je in NL, als dakloze, niet gegund.

Alles is er opgericht je weer in het systeem te laten functioneren. Werk, onderdak, een steady inkomen is de norm. Voor veel mensen die ik ontmoet, op straat, is dat geen optie. Veel van hen hebben psychische of/en lichamelijke problemen, stuk voor stuk zijn ze verscheurd van verdriet. Vergeten is alles wat ze proberen te bereiken.

Minimaal 20.000 extra daklozen in 2020, wat zal 2021 ons brengen? De verkiezingsprogramma’s beloven niet veel goeds…

12 reacties op “13 maart 2021, 13 maart alweer kids!”

Goedemorgen lieve Koert,
Mijn ❤️ deed al pijn van alles wat ik voel wat er in de wereld gaande is, nu doet hij nog meer pijn 💔 wat een verdrietige voorbeelden en wat zijn dat voor wezens die deze mensen die al zoveel hebben meegemaakt, hun laatste bezittingen af te nemen 🥲
Het lijkt me vreselijk om geen ‘eigen’ plekje te hebben 🥲
Soms mijmer ik wel eens en dan verbeeld ik me dat er zoveel meer levensvormen zijn in het heelal en dan weet ik dat ‘de Mens’ daar niet zo hoog zal scoren qua intelligentie, qua liefdevolheid, qua mededogen, qua verbinding, qua bewustzijn etc.
Er zijn prachtig mooie, liefdevolle en bewuste mensen hoor alleen zie ik die de laatste tijd steeds minder. Het lijkt wel of een ieder steeds meer het ieder voor zich en God hoor ons allen principe naleeft. In plaats van naar zijn ❤️ durft te luisteren. Ik begrijp het wel beetje hoor, als je met je hart gaat kijken en luisteren voel je ook de pijn in je hart.
Om hiervoor te kiezen heb je moed nodig en dat ontbreekt ook hij veel mensen.
Mooi dat jij wel aan hen denkt en ik heb net kaarsjes aangestoken voor jou en jouw medereizigers in de straten en parken van de wereld. Voor wat het waard is 🤷‍♀️
Mooi stormachtig weekend Koert en hele dikke knuffel, je bent een prachtig mens 😘

Doen we, laten we juist daarom er een mooi weekend van maken.
Huilen hebben we al genoeg gedaan en blijven we gewoon doen.
Ooit heb ik ergens gelezen, tranen zijn het smeltende ijs van de ziel 🙏

Doorgaans wordt medelijden gelijkgesteld met mededogen (karuna). Toch, als we een nader onderzoek instellen en we hebben meer kennis van de verscheidene mentale factoren (cetasika) en hoe deze samenwerken met verschillende soorten van bewustzijn (viññana), dan zullen we een belangrijk verschil gaan zien tussen deze twee begrippen. Hoewel medelijden zeker het morele aspect van medeleven impliceert, is medelijden een gevoel (vedana) dat lijden in de geest teweegbrengt; het is geen ideale toestand. Mededogen daarentegen is niet een gevoel, maar is een morele mentale factor, een staat van de geest die ontwikkeld is. Mededogen is de wens hebben diegenen te helpen die in lijden of moeilijkheden verkeren. Het is een morele mentale factor die zich ontwikkelt wanneer het besef is ontstaan dat alle wezens onderhevig zijn aan lijden. Om goed het verschil tussen medelijden en mededogen te begrijpen, is het belangrijk te weten hoe gevoelens ontstaan en hoe het zelfbewustzijn tot ongewenste situaties leidt.

WoW dank voor de prachtige uitleg Koert.
Zelf wil ik ook geen medelijden, heb best veel fysiek meegemaakt en heb gemerkt dat mensen die klagerig met je begaan zijn. Ach kind dat jij dit nu weer …… Meestal diegene zijn die zelf bang zijn om zoiets mee te maken. Dus probeer ik altijd uit het medelijden te blijven en veel meer naar het mededogen te gaan.
Ga het nog paar maal lezen zodat het nog beter tot mij komt 😘

Verkeerd begrepen: mededogen
Het Pali woord karuna betekent mededogen, maar wordt naar het Engels vaak vertaald in pity hetgeen voor ‘medelijden’ staat. Een betere vertaling van karuna naar het Engels is compassion. Maar ook in het Nederlands wordt karuna verkeerd vertaald als ‘medelijden’. Om het boeddhisme goed te begrijpen is de taal die we spreken niet van belang, maar de essentie van de Dhamma des te meer.

Karuna is een morele mentale factor. In het perspectief van de Dhamma kan de Pali betekenis van karuna daarom niet ‘medelijden’ zijn; medelijden draagt niet bij tot het verminderen van het verdriet of lijden van anderen en/of van jezelf. Wel draagt ‘mee lijden’ bij tot het vermeerderen van het verdriet en lijden van jezelf en/of van anderen. Voor wat dat betreft heeft medelijden dus niks positiefs. Medelijden is een mentale toestand die is geconditioneerd middels waarnemingen.

Mededogen daarentegen, is niet geconditioneerd, maar ontwikkeld. Het is een morele mentale factor die zich ontwikkelt wanneer het besef is ontstaan dat alle wezens onderhevig zijn aan lijden. Je wenst het geluk voor alle wezens, zonder uitzondering. Het is mededogen dat de aanzet geeft om goed voor jezelf en voor anderen te zijn. Het draagt bij aan een betere en vreedzamere wereld. In tegenstelling tot medelijden, veroorzaakt mededogen geen verdriet en lijden, maar geluk. In alle opzichten.

Zo mooi, het raak mij ❤️
Dankjewel lieve Koert voor het delen
Ik voelde al wel iets, alleen dit geeft meer inzicht aan mijn gevoel 🙏

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *