Categorieën
Geen categorie

10 oktober 2020 Afgelopen dagen kids hebben er elke dag een 100 tot een paar 100 man gedemonstreerd tegen de spoedwet op het Plein in Den Haag.

Ik denk niet dat het jullie is opgevallen. Tussen die demonstranten zitten vooral mensen van mijn leeftijd, bijna geen jongeren en een paar bejaarden. Ik blijf het fascinerend vinden hoe jullie je afzijdig houden van deze hele situatie. Jullie krijgen klap na klap, worden aan alle kanten gepakt maar het schijnt jullie niets te doen. Aanpassen, bukken en slikken, de gevolgen van deze aanvallen op jullie leven? Das van latere zorg, boeien!
Ik las laatst een artikel over dictaturen, dat er een vrij groot gedeelte is, binnen elke bevolking, die een dictator wel zien zitten. Een sterke man die de juiste beslissingen neemt, een man (sorry vrouwen, dictators zijn altijd mannen, op zich best een leuk experiment btw, een vrouwelijke dictator!) die zorgt voor veiligheid en orde.
Je kan tot de conclusie komen dat de democratie zijn langste tijd wel gehad heeft, je ziet dat hij in alle landen onder druk staat. De spoedwet is zo’n vehikel die de democratie onder druk zet. Ze doen er nu van alles aan om hem democratischer te maken, en dat vind ik raar. Democratie is niet iets waar je aan sleutelt, ook niet tijdelijk. Daar vecht je voor, in Den Haag, op het Plein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *