Het zeventiende. De achttiende is in de maak. En nu gaan we ook sancties invoeren tegen Israël, want wij weten hoe het heurt. Wij hebben het recht om anderen te vertellen hoe het heurt.
Sancties leggen we niet op aan Saudi Arabië, waar MBS journalisten laat afmaken in Turkse ambassades. Waar elke maand nog tientallen mensen, publiekelijk, worden opgehangen op schoolpleinen. Sancties leggen we niet op aan China waar Oeigoeren van de aardbodem worden weggevaagd. MBS zorgt nou eenmaal voor olie en de Chinezen zorgen ervoor dat we ongegeneerd kunnen blijven consumeren bij de action. Hoe meer goedkope rommel we kunnen kopen, hoe gelukkiger we worden.
En nu zeg ik niet dat wij sancties moeten invoeren tegen die landen! Ik geloof niet in sancties. Het goede voorbeeld geven, en je bewust zijn van je eigen tekortkomingen dat lijkt mij een veel betere aanpak. Als er één continent is wat zijn bek moet houden, als het gaat om anderen te vertellen hoe het moet, zijn wij het wel tenslotte.
Maar het gaat gewoon door, de geldpersen staan volop te draaien, de beurzen gaan alleen maar omhoog. Ach ik had niet anders verwacht. rutti frutti is bezig met een toer langs Nederlandse lagere scholen om ze ervan te doordringen dat wij het allemaal beter weten en dat het onze plicht is om dat uit te dragen via de navo, de navo, opgericht door gehler en kurt, kurt waldheim.
Ik heb een aantal lezingen gevolgd over de Eerste Wereldoorlog. Wat er momenteel gebeurt lijkt verdomd veel op hoe het er toen aan toe ging. Over de Eerste Wereldoorlog leren wij eigenlijk helemaal niets, buiten de gruwelijke verhalen van wat zich heeft afgespeeld in Wallonië en Noord Frankrijk. Maar een groot deel van die oorlog speelde zich af in wat nu Oekraïne is. De Krim was in die tijd, een poosje, Frans. De Engelsen probeerden er hun invloed uit te breiden en de Duitsers hielden er huis. De opkomst van de communisten was een uitgelezen moment voor de Europeanen om te proberen onrust te zaaien in dat gebied om zo de hand te kunnen leggen op de schier oneindige grondstoffen die er te vinden zijn. De Eerste Wereldoorlog. Nu iets meer dan honderd jaar geleden. Er is geen flikker veranderd, omdat wij vergeten…
