Categorieën
Niet gecategoriseerd

20 mei 2023, het wordt er niet makkelijker op, dat moet ik bekennen.

Dat moet ik allemaal in mijn ‘vrije tijd’ doen, zei iemand tegen mij. Vrij en tijd, ik ben er lang mee bezig geweest. Kan tijd vrij zijn? Is tijd sws niet vrij? Ik snap er steeds minder van, is dat gek?

Daarom ben ik gisteren maar begonnen in de bijbel. Misschien dat ik daar de antwoorden vind. Tot gisteren kende ik alleen de populaire delen, nu gaan we de diepte in. En ik kan je zeggen al bij de eerste pagina’s begint het. Niets is wat het lijkt! Zeker de bijbel niet.

Zo ken ik het verhaal van Adam en Eva uit den treuren, dacht ik, maar niets is minder waar. Kaïn en Abel waren zijn zonen en Kaïn dode Abel. That’s it. Maar dan staat er letterlijk: “Toen Adam 130 jaar geleefd had, verwekte hij een zoon naar zijn gelijkenis, als zijn beeld, en hij noemde hem Seth. En de dagen van Adam, nadat hij Seth verwekt had, waren 800 jaar, en hij verwekte zonen en dochteren. Zo waren al de dagen van Adam, die hij geleefd heeft, 930 jaar, en hij stierf.”

930 jaar? Ik ben nu bij Noach, zoon van Lemoch of ook wel Enoch genoemd volgens mij. Die Enoch werd ook ruim 900 jaar en neukte er maar op los. Noach, mijn held vroeger, een man die een boot bouwt om de wereld te redden, dat vond ik een machtig verhaal, leefde ook ruim 900 jaar! En ik maar denken dattie dat bootje in 30 jaar had gebouwd maar de beste man had er 600/700 jaar voor! Tsja dan heb je nog wel wat vrije tijd over om naast het bouwen van dat bootje wat zonen en dochteren te verwekken…

Tientallen namen komen voorbij in dat eerste deel van Genesis. Mannen die allemaal zo rond de 1000 jaar oud worden. Van Salomon wist ik het, maar van al die anderen? Daar heeft nooit iemand me iets over verteld. Raarrrrr mensen die 1000 jaar oud worden en dat zijn onze voorvaderen. Die hun eerste kind verwekken op 187 jarige leeftijd en daar dan vanaf dat moment hun dagtaak van maken. Althans zo lees ik het. In de vertaling die ik lees staat constant geschreven: “En hij verwekte zonen en dochteren, zo waren alle dagen van Seth/Methusalem/Lamech/Kenan/Enos/Mahalaleël,” en ga zo maar door. En al die zonen en dochteren neukten natuurlijk ook weer honderden jaren met elkaar en das toch niet goed lijkt mij. Tis niet raar dat dat tot een zooitje leid, lijkt mij. Vandaar die zondvloed. Had God dat niet eerder kunnen bedenken?

En dan ben ik pas bij Genesis 5, dat gaat wat worden. Tis een wat oudere bijbel, nieuwe vertaling staat erop maar ik kan nergens een jaartal vinden. God heeft het over Ons als hij het over de mens zijn gelijkenis heeft. Wie zijn de Onzen? Waarom heeft meester Jan me daar nooit iets over verteld?

Tot nu toe weinig antwoorden, alleen maar meer vragen. Das mooi, ben pas 55, kheb nog een jaartje of 900 om erachter te komen🤠.

Één reactie op “20 mei 2023, het wordt er niet makkelijker op, dat moet ik bekennen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *