Categorieën
Geen categorie

27 december 2021, heb nu al gefaald lieverds.

Maar ja, tis ook een verslaving! Niet te streng zijn voor mezelf. Ik heb vandaag een drukke dag gepland. Er moet hout gehakt worden. En gezaagd. Mannenwerk! O nee dat mag je niet meer zeggen in onze westerse gemeenschap. Er is geen man meer of vrouw, we zijn gelijk!

Het Romeinse rijk ging ten onder aan decadentie. De Chinezen waren te verdeeld. De Inka’s aan geloven in iets wat er niet was. De Griekse aan oorlog. Waar zouden historici de ineenstorting van onze westerse beschaving aan gaan wijden over een jaartje of 1000? We zijn redelijk op weg om de moeder aller ineenstortingen te regelen! Wij gaan gewoon voor alle 4.

Alle 4 + 1! Schuld. Daar gaan wij mede aan ten onder. En dan heb ik het niet over financiële schulden. Al zullen die zeker ook een rol gaan spelen. Nee, het gaat over schuld ten aanzien van het klimaat, de oneerlijke verdeling van rijkdommen in de wereld, de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Het schuldgevoel dat ons wordt aangepraat omdat je wit bent, of zwart, man of vrouw, hetero of homo, gehandicapt of niet gehandicapt. Schuld omdat Michiel de Ruijter niet lief genoeg was. Schuld vanwege rascistische feestjes. Schuld om wat we eten en drinken, hoe we met dieren en de natuur omgaan. Alles is schuld,

Ik hoorde dit weekend een verhaal over een vrouw die pleitte voor vakantie voor koeien. En loon. Koeien zouden volgens dit licht, dezelfde rechten en plichten moeten hebben als wij mensen. Wij zijn, volgens haar, schuldig aan de onderdrukking van de koe. Onder welke steen komt zoiets vandaan gekropen? Waarom krijgt dat een podium?

Omdat ze voldoet aan het narratief, schuld is goed. Ik zie filmpjes van meisjes en jongens die janken omdat ze blank zijn. Ik lees verhalen over mensen die hun eigen been laten afhakken omdat ze zich zich schuldig voelen ten opzichte van gehandicapten. Gewoon man zijn en hetero is zo 2019, je piemel afhakken is wel het minste wat je kan doen om je solidair te verklaren. Het mooiste is als je geen man bent en geen vrouw maar iets er tussen in. Dan krijg je direct een tv-show en sta je wekelijks op de voorpagina’s van onze rioolblaadjes. Hoe gekker hoe beter. Mannen krijgen kinderen, vrouwen lopen de 100 meter harder dan Carl Lewis. Alles en iedereen is gelijk, zo niet dan maak je je schuldig aan een gewone boerenlul zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *