Categorieën
Geen categorie

11 november 2021, we zagen gisteren een fret door de weilanden lopen lieverds.

Langs de slootkant huppelde hij of zij door het gras. 3 meerkoetjes volgden het beestje, wat een prachtig gezicht.

Een fret had ik nog nooit gezien, watervogels wel, daar barst het hier van, is ook niet vreemd der is veel water. Zwanen, reigers, ganzen, eenden van alles zwemt en vliegt hier rond. Onverstoorbaar vreten ze zich de dag door, veel meer dan dat doen ze niet. Ja slapen, vooral zwanen zijn daar goed in, kop tussen hun veren en gaan. Wat een geweldig leven.

Ik maak me af en toe wel zorgen over de schaappies. De grond is hier zo drassig dat ik bang ben dat ze vast blijven zitten. Weer en wind, zonder enige beschutting, lopen en vreten ze al weken hier achter mij het weiland kaal. Als ik sta te pissen kijken ze me, een paar seconden, nieuwsgierig aan en gaan dan weer verder met waar ze mee bezig waren, vreten.

Vreten en slapen, ooit waren dat voor ons ook de 2 belangrijkste bezigheden. Hielden we ons puur bezig met overleven. Je kan zeggen dat we daarin geslaagd zijn, in overleven. We hoeven er niet meer mee bezig te zijn, dat laten we over aan het systeem. 1 van de belangrijkste taken om te overleven hebben we als mens ge-outsourced.

Ik begin er zelf ontzettend veel lol in te krijgen om die taak weer terug te pakken. Om zelf weer verantwoordelijk te zijn voor wat ik in mijn waffel stop. Zo had ik gisteren een discussie met een gemuilkorfde groenteboer over zijn Senegalese boontjes. Van een Nederlandse teler zei hij trots. Ik vroeg of het wel slim was om boontjes te telen op een ander contingent, waar honger wordt geleden, om onze gulzige monden te voeden. Of het niet slimmer was om de kostbare grond in Senegal te gebruiken om Senegalezen te voeden. Veel verder dan dat hij er wel blij mee was vanwege de kwaliteit van de handgeplukte bonen kwam hij niet. Hoeveel die pluksters verdienden heb ik niet gevraagd.

Jullie opa appte mij gisteren, na bovenstaand voorval, dat het hem zo’n pijn deed wat er in de derde wereldlanden gebeurt. Die zielige kindertjes appte hij. Ik wees hem op onze verantwoordelijkheid rondom dit fenomeen maar drong niet echt tot hem door. Waarschijnlijk at hij gisterenavond boontjes, uit Senegal of Egypte. Smakelijk pa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *