Categorieën
Geen categorie

3 november 2021, eten, eten is altijd een dingetje geweest in mijn leven lieverds!

“Koert maakte van 1 overgebleven aardappeltje en een uitje een hele maaltijd”, riep mijn moeder vaak in de nadagen van haar leven. Niet dat ik een soort van Jezus was, die maaltijd maakte ik voor mezelf als ik thuiskwam van de lagere school. Dan struinde ik de koelkast af en ging ik aan de slag. Op die leeftijd kon ik de hele dag wel eten.

Het is op dit moment niet voor te stellen dat er geen eten meer in de supermarkten ligt. 75 jaar geleden riepen we “dat nooit meer”. Toch waarschuw ik al ruim een jaar voor een terugkeer naar die periode, en sinds vannacht ben ik niet meer de enige. De Chinese regering heeft zijn onderdanen opgeroepen voedsel in te slaan voor de winter. De Chinese regering verwacht dat groenten en vlees te duur gaan worden voor de bevolking. Nu een voorraadje aanleggen is verstandig zeggen ze. Bereid je voor op honger.

Wat die Chinezen, op dit moment, wel slim doen is dat ze de boten die nu massaal voor Amerika liggen, met van allerlei rommel, op de terugweg volladen met voedsel wat ze in Amerika inkopen. Das op zich goed voor de eigen bevolking maar heeft consequenties voor de Amerikanen en voor ons. Maar daar komen we over een week of 3/4 pas achter.

Vergeet die clowns van gisteren lieverds! Ze zijn jullie aandacht niet waard. Neem afstand, laat het los en ga aan het werk! Geloof me dat is heel bevredigend. Zet je tv uit en ga je eigen wereld bouwen. Verlaat als je de mogelijkheid hebt de stad. Maak contact met gelijkgestemden! Er zijn genoeg initiatieven waar je je bij kan aansluiten. Het gaat een donkere winter worden maar geloof me het is alweer bijna lente!!

1 van de dingen die je heel goed kan maken in tijden van schaarste is quiche! Ik had jullie beloofd het recept te geven van de tamme kastanje/zoete aardappel quiche. Weet dat een quiche geweldig is om werkelijk alles lekker te maken wat er misschien niet meer zo lekker uit ziet. Beetje bloem en een paar eieren en je maakt een feestmaal. De vulling kan je eindeloos variëren, probeer maar!

Kastanje/zoete aardappel Quiche: Neem een half pakje boter, 1 ei, snufje zout, een klein scheutje water en dan komt de bloem. Nu moet ik zeggen hoeveel bloem en dat weet ik niet. Ik strooi er altijd zoveel bloem bij dat ik een mooi soepel deeg krijg wat niet blijft plakken aan mijn handen als ik het kneed. Ik denk rond de 4/500 gram maar pin me er niet op vast🤠. Als je een mooi deeg hebt, zet ff weg met een theedoek eroverheen. Dan heb je tijd om de vulling te maken. Een uitje fruiten, beetje knoflook, de zoete aardappel (kilootje) erbij en de paddestoelen, lekker ff zachtjes laten bakken, peper en zout, verse kruiden (ik had salie en peterselie) en blijven proeven. Lekker man.

De tamme kastanjes kwamen hier van de boom. Ik heb ze aan de bovenkant ingesneden (kruisje) en 9 minuutjes gekookt. Daarna gepeld, man wat zijn die dingen dan al lekker. Hak twee flinke handen fijn, zet het zoete aardappel prutje uit en meng de kastanjes er doorheen.

Pak het deeg en vul de taartvorm ermee. De kom kan je daarna gebruiken voor het maken van het geheim van de quiche, het romige ei/kaas mengsel. Tis een beetje afhankelijk van de grote van je taartvorm maar ga uit van 250 ml room en 5 eieren, peper/zout en geraspte kaas. Een pittige, wat oudere, is aan te raden. Lekker door elkaar mengen en klaar is Kees! Sodemieter het kastanje, paddestoelen, zoete aardappel prutje in de taartvorm, eimengsel eroverheen, nog wat gerapste kaas erover en hoppa de oven in. Tot tie gaar is. Ik speel altijd een beetje met de temp. Eerste 10 minuutjes op 180, dan 40 minuutjes op 100 en dan weer 10 tot 15 minuten op 180. Hij moet mooi bruin en knapperig worden. Net als bij mensen is de ene quiche de ander niet. De ene heeft net wat langer nodig om lekker knapperig te worden dan de ander. En nogmaals varieer met de vulling! Je kan er echt alles in kwijt… Smakelijk eten🤠

Één reactie op “3 november 2021, eten, eten is altijd een dingetje geweest in mijn leven lieverds!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *