Categorieën
Geen categorie

1 december 2020 Het is het meest beladen onderwerp om over te schrijven lieverds en dat is niet raar.

Er zijn zoveel mensen op zo’n gruwelijke efficiënte manier vermoord dat het elk voorstellingsvermogen te boven gaat. Ik ben er vanaf het moment dat ik kon lezen mee bezig geweest. Wat ik probeerde te ontdekken was hoe het mogelijk was dat men het wereldwijd heeft toegelaten. Zeker toen de geallieerden al grote delen van Europa hadden bevrijd. Daarnaast ben ik geïntrigeerd door het feit dat de joden in NL op transport werden gezet door de Joodse Raad, een groep van wijze Joodse leiders die besloten welke Joodse families het eerst naar Duitsland moesten. Hoe krijg je mensen zo geconditioneerd dat ze deze gruwelijkheden toelieten en er zelfs aan meewerkten, daar was ik zo nieuwsgierig naar.
Er is veel te doen over Hannie Schaft. Hannie was 1 van de weinige NL’ders die in het verzet zaten. Haar laatste woorden waren volgens de overlevering dat ze beter kon schieten, toen Maarten Kuipers misschoot in de Overveense duinen. Er waren heel veel Maarten Kuipers in NL, maar nog veel meer Henk Vissers en Johan Janssens en Willem Willemsens die niets deden, zelfs boos waren op Hannie. De meerderheid van de NL’ders wilde niets met het verzet te maken hebben, doodeng.
Het stukkie is te kort, morgen verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *