Categorieën
Geen categorie

18 september 2020 Groepsdruk kids.

Weten jullie de klimaatdemo’s nog? Of die van BLM? De druk om daaraan mee te doen voor scholieren was enorm. Via verschillende kanalen als social media, je school, leraren die standpunten innamen, tv, radio en kranten werden jullie opgeroepen mee te doen om de wereld te redden of onrecht weg te nemen. Je moest op sommige scholen stevig in je schoenen staan om een andere mening te durven verkondigen. Daar hebben ze btw veel onderzoek naar gedaan. Bv je zet 10 mensen in een zaal, 9 heb je een instructie gegeven om te liegen over een vraag. Dan zal in 99% van de gevallen die ene persoon meegaan in de leugen al is die nog zo doorzichtig.
Het is fijn om tot een groep te behoren. Saamhorigheid, gezelligheid, je voelt je sterk in een groep. We zijn in staat onszelf te verloochenen of anderen te verraden om bij een groep te horen. We zijn als groep in staat andere groepen buiten te sluiten of, nog erger, ze te vernietigen. We zijn als groep in staat elkaar te bestendigen in totaal onzinnige maatregelen.
Dus van nature zijn we goed maar in groepsverband zijn we in staat tot de meest verschrikkelijke activiteiten en dat alleen maar om erbij te horen. Hoe dat werkt? Het belangrijkste mechanisme binnen groepsdruk is angst. Angst om buiten de groep te vallen, anders te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *