Categorieën
Geen categorie

2 september 2020 Depressie lieverds.

Je kan als land in een depressie zitten, of als wereld. Wij hadden zo’n depressie in 2008. Die raakte ons keihard. Als AM bij een IT bedrijf waarbij ik verantwoordelijk was voor Neerlands grootste bank kwam die hard aan.
Deze crisis was te wijten aan rommelhypotheken, mooi woord rommelhypotheek. Banken maken bundels van hypotheken en verkopen die dan door. Zo kan je als investeerder gaan gokken op stijging of daling van zo’n bundel hypotheken. Jou huis is dan een speelbal geworden van speculatie waar geld mee wordt verdient door mannen achter heel veel computerschermen voor diezelfde banken. Aan jou hypotheek, maar ook je levensverzekering, je lening voor je auto of tv wordt onnoemelijk veel geld verdient door deze onderling te bundelen en te verkopen. Raar vind je niet? Jou huis is dus niet van de bank waar je je lening hebt maar misschien wel van een sjeik in Saudie Arabië of van een bank in Colorado.
De miljarden winsten die worden binnengeharkt bij financiële instellingen, waarmee de bazen van deze bedrijven zichzelf schandalig verrijken, zijn volledig terug te brengen op speculatie. Speculatie of je woning duurder wordt, je hem afbetaald of niet, ect. De mensen erachter, jij, wij, ons, zijn volledig verdwenen, tellen niet meer. Die hebben geen waarde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *