Categorieën
Geen categorie

9 november 2021, dat superieure ondertoontje kids, dat is wat mij het meeste verontrust.

Je leest het in de artikelen of de columns in de krant. Je hoort het op de radio of ziet het in het nieuws. Een voorbeeldje? “Vooruit, nog even de basis. Inderdaad neemt de bescherming van vaccins tegen infectie geleidelijk af. Dat is volstrekt normaal overigens: een tijdje na vaccinatie laat het immuunsysteem zijn hoogste staat van paraatheid een beetje zakken.”

De auteur van dit misbaksel is Maarten Keulemans, een notoire Corona ophitser. Hij is historicus, noemt zich wetenschapsjournalist en cultureel antropoloog. ‘Vooruit nog even de basis’ schrijft hij aan zijn domme lezers, deze man weet hoe het zit. Met tegenzin ruimt hij plek in zijn column, om zijn achterlijke lezerspubliek te informeren wat toch zo overduidelijk is. Vermoeiend…

Nu kan ik ingaan op de BS die Maarten hier uitpoept maar daar gaat dit stukkie niet over. Het gaat over het toontje. Dat toontje hoort bij een bepaald soort mensen. Je komt ze je hele leven tegen. Het zijn altijd van die types waarvan je weet dat ze vroeger veel gepest zijn. Te dikke bril op, als laatste gekozen worden bij de gymlessen, dat kapsel wat net niet in is. Je hoort ze nooit in de klas maar ze halen wel hoge cijfers. Studeren is wat ze op de been houd. ‘S nachts liggen ze in hun bedjes, dromend over wraak. Scienta Potentia Est, Scienta Potentia Est, herhalend tot ze in slaap sukkelen.

Zielige, zwakke, getroebleerde, psychisch gestoorde zielen dolend in hun eigen waanwereld gebouwd op gestolen ervaringen. Zelf niet in staat het leven te leven vullen ze het in met de wetenschap van een ander. Ipv een eigen boek te schrijven herhalen ze de strofen van grote denkers en filosofen maar snappen de essentie niet, vandaar dat toontje.

Wat mij verontrust is dat dit soort mensen in tijden van onzekerheid en chaos hun kans schoon zien. Verstoken van een eigen mening, van een eigen leven, verkondigen ze een wetenschappelijke waarheid verschoond van mededogen of liefde. Niet in staat de kern van ons zijn te doorgronden, niet in staat mede te leven.

Maar wel om te haten, een haat zo diep dat alles geoorloofd is. Er zitten veel Keulemannetjes op belangrijke posities in onze maatschappij. Ze zijn rechter, schooldirecteur, minister van gezondheid of gemeenteraadslid. Kijk maar is om je heen. Zoek de Keulemannetjes in jouw omgeving. En laat ze dit x niet links liggen zoals vroeger op het schoolplein. Want geloof me, ze hebben gelijk, Kennis is Macht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *